Nosaukums: Karaļu cīņa
Autors: Džordžs R.R. Mārtins
Izdevniecība: The White Book
Gads: 2012
Lappuses: 856

Par grāmatu-
Sāgas ”Ar ledu un uguni” otrā grāmata, kurā vēstīts par Karļvalsts sadalīšanos un kariem starp karaļa titula un dzelzs troņa tīkotājiem.

Saite uz izdevēja mājaslapu- grāmata Karaļu cīņa.

Laikam jau šīs grāmatas aprakstu varētu pārkopēt no pirmās grāmatas apraksta– tikpat interesanti, tikpat aizraujoši un tikpat apbrīnojami. Par pēdējo jāsaka, ka apbrīnoju autora spēju noturēt interesi visu gandrīz deviņsimt lappušu garumā. Pirms lasīšanas likās, ka būs kaut kas no iepriekšējās daļas, kaut kas līdzīgs un kaut kas atkārtojošs. Bet nebija vis!

Notikumi straujiem tempiem virzās uz priekšu un ne galvenie varoņi, ne lasītājs nevar atvilkt elpu. Ja nu vienīgi Pūķu Mātes nodaļas šoreiz bija tādas mierīgākas. Visas pārējās bija vienam elpas vilcienam.

Šajā grāmatā, kā jau nosaukums vēsta- viss grozījās ap un par cīņām. Velnēns gatavojas aizstāvēt Karaļostu, Robs dodas tālāk uz dienvidiem, Teonam savs iekarošanas mērķis, Džonam jācīnās viņpus Mūra, Ketlīnai diplomātiskās cīņas…. tas viss rezultējās pamatīgā slaktiņā un grautiņā pie Karaļostas, kur uzvarētājam kauss piepildījās tikai īsu brīdi pirms pilnīgas sakāves.

Ja pirms lasīšanas grāmata likās pārlieku apjomīga, tad pēc izlasīšanas tā vien liekas, ka to vajadzēja biezāku- jo tik daudzi notikumi beidzās pašā interesantākajā brīdī. Tas laikam liecina, ka nākamā daļa būs vēl interesantāka un garlaikoties nevajadzēs.

Arī šai grāmatai, tāpat kā pirmajai daļai ir divi mīnusi- to ir grūti staipīt apkārt un miegam tik nozagtas diezgan daudz stundas.

Ar to apkārtstaipīšanu šoreiz bija smagāk, jo bija daudz kur jādodas, kur solījās gaidīšana, un roka necēlās, lai Karaļu cīņas vietā ņemtu kādu citu, plānāku grāmatu. Jo zināju- kamēr neizlasīšu, tikmēr miera nebūs.

Tagad miera nebūs līdz nākamajai daļai. Šis ir tāds pozitīvs literārs nemiers, kurus derētu biežāk. Tā kā manu lasāmo darbu sarakstā šogad vēl ir paredzēta trešā grāmata, tad nojaušu, ka nemiers būs.

Pirms apraksta rakstīšanas man bija doma, ka plašāk jāaprunā dažas no sižeta līnijām, bet bail, ka stāstu nelasījušajiem varētu pabojāt lasītprieku ar dažiem priekšā izpaustiem pavērsieniem. Tik pateikšu, ka patika cilpa par abiem Stārku jaunākiem dēliem. Labi sanāca.

Tagad laikam āķis būs tik labi ieķēries, ka būs jānoskatās arī seriāls. Nezinu vai tas papildinās vai traucēs, bet gribās vēl padzīvoties tajā pasaulītē.

[xrr rating=10/10 imageset=tiny_star label=”Grāmatas vērtējums:”]

Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.