Grobinas

Nosaukums: Grobiņas arheoloģijas pieminekļi
Autors: Valērijas Petrenko, Juris Urtāns
Izdevniecība: Nordik
Gads: 2012
LPP: 101

Par grāmatu
Pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados Grobiņas apkaimē veikto arheoloģisko izrakumu apkopojums un izvērtējums.

Beidzot saņēmos arī uz otras grāmatas, kas iegādāta pagājušā gada grāmatu izstādē, aprakstu. Jau minēju, ka no iepriekšējās izstādes tiku vaļā tikai ar divām grāmatām, no kurām pirmā izrādījās pārāk ezotēriska. Par otro bija skaidrs pat bez lasīšanas- te ezotērika nebūs.

Nav tā, ka man interesēja tikai Grobiņas arheoloģija. Man vairāk urdīja zinātkāre par kādas Latvijas vietas arheoloģisko izpēti un pašu izpētes procesu kā tādu. Acīs iekrita šī grāmata un tas arī bija iegādes iemesls.

Juris Urāns jau ievadā minēja, ka šis nav svaigāko atziņu un notikumu atspoguļojums, jo principā viss ir palicis kā no 1991.gada nācis, kad varētu arī runāt par grāmatas īsto dzimšanas gadu. Tāpēc grāmata arī saglabājusi to rakstības un izteiksmes stilu, iestāžu nosaukumus un visu pārējo, kas bija astoņdesmito gadu beigu padomju savienībā.

Tā kā šī nav parasta daiļliteratūras grāmata, tad nākas pamatīgāk iespringt uz akadēmisko valodu un biežajām atsaucēm tekstā. Bet tas viss nenieka nemazināja interesi. Tieši otrādi- no šīm nieka simts lappusēm es uzzināju ļoti daudz ko interesantu un jaunu priekš manis.
Apbedījumi vien bija pusgrāmatas garumā un sīki smalki uzrakstīti (un uzzīmēti) senkapi, apbedījumā līdzi liktie ieroči, rotaslietas. Arī uzzināju par ugunskapiem, akmens riņķu veidošanu ap apbedījumiem un kas no tā mainījās līdz ar ieceļotājiem no Skandināvijas, kas apmetās šajā apkārtnē.

Vēl grāmatā tika aplūkotas Grobiņas apkārtnes kulta vietas, dzīvesvietas, arābu naudas ienākšanu, zemē ieraktajiem depozītiem un daudz ko citu, kas atklājies arheoloģisko ekspedīciju laikā.

Lai arī grāmata ir plāna, tā būtiski paplašina zināšanu horizontu. Vismaz tādam kā es, kurš dzīvu arheoloģisko izrakumu nav redzējis. Par ieteikšanu lasīt diez vai es varu izteikties. Tomēr diezgan specifiska literatūra. Bet tādiem, kuri vēlas uzzināt šo to par senču apbedījumu paražām, rotaslietām, ieročiem, vai varbūt uzzināt kas ir stēla, tad droši var ķerties klāt grāmatai.

[xrr rating=9/10 imageset=tiny_star label=”Grāmatas vērtējums:”]

Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.