latvenergo

Pagājušā gadā es, pēc sarunas ar Latvenergo darbinieci, nolēmu, ka man jānoslēdz līgums par izlīdzināto maksājumu. Vismaz pēc darbinieces sacītā varēja saprast, ka Latvenergo tā īsti nepatīk katru mēnesi saņemt maksājumus no mājsaimniecībām, kurus paši saimnieki nolasa un paši samaksā. Ja nepārklausījos, tad esot doma vispār tādu maksājumu kārtību likvidēt.

Padomāju un piekritu izlīdzinātam maksājumam. Kā nekā ērtāk- noliec interneta bankā automātisko maksājumu un lieta darīta. Pēc kāda laika tik salīdzini vai netērē ievērojami mazāk vai pretēji- ievērojami vairāk.

Aptuveni zinot savas mājsaimniecības elektrības patēriņu, līgumu slēdzot tā arī pateicu- lai raksta 300kWh. Tante smuki salika visu tabulā un izprintēja, ka mans vidējais maksājums sanāk 29,48 vecajā naudā.

Maksāju noteikto ciparu un bēdu nepazinu.

Pēc dažiem mēnešiem pienāk no Latvenergo vēstule, ka viņi ir pārrēķinājuši manu vidējo patēriņu un nu man jāmaksā 25.67 (vecajā naudā). Skaidrs, ka cipars varēja palikt mazāks- kā nekā mūsu platuma grādos vasarā elektrība tiek mazāk kurināta. Bet, ja jau samazināja, tad samazināja. Galu galā- līgumā ir punkts, kurā teikts:

Gadījumā, ja prognozes periodā Jūsu faktiskais patēriņš ievērojami atšķirsies no prognozētā, gan Latvenergo, gan Jums ir tiesības un veikt prognozētā patēriņa maksājuma grafika pārrēķinu atlikušajam prognozes periodam, tuvinot prognozi faktiskajam patēriņa lielumam.

Tā nu dzīvoju ar jauno izlīdzināto maksājumu…. vēl dažus mēnešus. Jo pēc trim mēnešiem atnāca jauna vēstule- atkal tika veikts pārrēķins un tagad man jāveic maksājums 28.63 latu apmērā (uz jauno naudu te nepārrēķinu).

Tagad nezinu kā īsti labāk rīkoties- it kā man grafiks tika sastādīts uz 12 mēnešiem. It kā teica, ka būs ērtāk un vienkāršāk nekā katru mēnesi pašam skatīties uz skaitītāju. Var jau būt, ka man kaut kur Latvenergo sistēmā ir atķeksēts, ka ik pēc trim mēnešiem man sūta jaunu vēstuli (papīra!), lai vienreiz noņemtu pāris latus un citreiz pieliktu atpakaļ. Un gala beigās nonāktu turpat, kur bijām līguma parakstīšanas brīdī.

Tīri vai liekas, ka jāatgriežas pie vecās metodes, kad pats nolasīji, pats samaksāji. Pie reizes atbrīvošu no liekām darbībām Latvenergo (pārrēķināšana, vēstules drukāšana un sūtīšana) un Latvijas Pastu (vēstules transportēšanu līdz pastkastītei).