Oriģinālnosaukums: X-man Origins: Wolverine
Valsts: ASV/Austrālija/Kanāda
Žanrs: Grāvējs/Fantastika/Spriedzes
Lomās: Hugh Jackman, Liev Schreiber, Danny Huston, Will i Am, Lynn Collins
Režisors: Gavin Hood
Gads: 2009

Par filmu-

X-cilvēku pirmā daļa, kurā parādīta gan X-cilvēku rašanās, gan viņu apvienošanās. Šī daļa veltīta mutantam ar iesauku Tinis- sākot ar viņa bērnību un pēkšņo atklāsmi par viņa neparastajām spējām un turpinot ar gaitām armijā, līdz brīdim, kad viņu ar brāli savervē armijas specdienests, lai izveidotu specvienību no karavīriem ar īpašām spējām.
Nespējot noraudzīties priekšniecības brutālajās pavēlēs viņš dienestu pamet, lai pievērstos mierīgai ģimenes dzīvei, bet jau pēc kāda laika viņš ir spiests likt lietā savus nagus, lai atvairītu ienaidnieka uzbrukumu.

Laikam jau jāsāk ar ja ne gluži negatīvu noti, tad vismaz diezgan neizpratnes pilnu gan. Vai kādam ir ideja/skaidrība par to, kāpēc filmas latviskajā nosaukumā ir pieminēts vilknadzis? Ja apskatās angļu-latviešu vārdnīcā, tad ‘Wolverine’ smuki tulkojas kā ‘Ziemeļamerikas tinis’. Ja nepatīk vārds ‘tinis’, tad var izmantot ‘āmrija’. Ja nekas nav mainījies, tad Latvijā šo zvēru mēdz saukt divos vārdos- tinis vai āmrija. Laikam pie vainas ir stilīgums, bet lai paliek valoda un nosaukumi, ķersimies pie pašas filmas.

Kā jebkuram, labi tautās aizgājušam stāstam, arī šim stāstam par X-cilvēkiem ir nepieciešams atgriezties sākumpunktā, lai veiktu tādu kā izskaidrojošo darbu un pie reizes nobruģētu ceļu nākamajām daļām, jo nez vai ar sākumu viss beigsies.

Tā kā es īpaši spēcīgs šajā komiksu (?!) varoņu stāstā nejūtos (pa acu galam esmu redzējis vienu daļu, kur, ja mani atmiņa neviļ, Vilknadzis bija nodēvēts par Āmriju), tad man bija interesanti pavērot kā tad sākās šī mutantu kopiena. Varbūt pat uzjundītu kādu domu noskatīties arī iepriekšējās daļas.

Vēlmi noskatīties iepriekšējās daļas šī filma tā arī neuzjundīja, bet interesi par savi tā saglabāja līdz pat finiša karodziņam. Lai arī diezgan paredzama un vienkārša, tā tomēr ar saviem specefektiem un kautiņu iestarpinājumiem kalpoja kā laba izklaide. Un ja piever acis uz dažiem neizprotamiem sižeta izlēcieniem un absolūti bezzobainiem (pārnestā nozīmē) ļaunajiem tēliem, tad mutantu sāgas pirmā daļa ir skatāms gabals. Protams, ja uz to visu skatās tikai kā uz iepazīšanās ainiņu. Tomēr ja ir vēlme saskatīt personāžu raksturus un to, kāpēc viņi ir tieši tādi un ne citādi, tad te ir jāievelk treknāks mīnuss- nebija raksturoti ne otrā plāna mutanti, ne arī galvenais šīs daļas personāžs Tinis/Āmrija. Laikam jāsaka, ka filma bija tikai par pašu faktu- skatījums no galvenā personāža skatu punkta par to, kā tādi mutanti radās.

Noteikti, ka kaislīgākie X-cilvēku piekritēji ievadsēriju garām nelaidīs neskatoties ne uz ko, bet iespēja, ka ar šo filmu tiks papildinātas fanu rindas ar kādu no parastajam skatītājiem, ir diezgan niecīga.

Šīs, kā arī citu filmu vērtējumi ir atrodami kino sadaļā.