Oriģinālnosaukums: Druk/ Another Round
Valsts: Dānija/Zviedrija/Nīderlande
Žanrs: Drāma
Režisors: Thomas Vinterberg
Lomās: Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Magnus Millang, Maria Bonnevie
Gads: 2020

Par filmu
Kādas skolas četri pasniedzēji nolemj veikt eksperimentu — apreibināties ar alkoholu līdz puspromiles reibumam, lai atbrīvotos un spētu dzīvot pilnvērtīgāk. Eksperiments izdodas spīdoši un tas iedvesmo viņus turpināt ar lielāku reibumu. Tik atbrīvojoties no dzīves apnikuma, atbrīvojas arī iepriekš noklusētais un nepamanītais.

Neatminu, ka iepriekš būtu redzējis tik dzīvespriecīgu filmu, kas reizē būtu tik skumja un tik iznīcinoša. Es gaidīju, ka sākotnējai dzeršanai un azartam, sekos smagas paģiras, bet, ka tik smagi tikšu atsēdināts, to gan negaidīju. Jau no filmas vidus man bija jāizjūt tik plaša un smaga emociju gamma, ka nezināju kur likties — prieks par galveno varoņu (īpaši Mikkelsena) dzīvesprieka parādīšanos un it kā otro elpu, uzjautrināšanos par sporta trenera mācīšanas metodēm, interesantajām vēstures stundām, līdz kaunam par meliem, neīstenību (it kā), alkoholisko līdzatkarību, mākslīgumu un priekam par rezultātu, kas reizē izsauca arī žēlumu.

Likās, ka galvenā varoņa jautājums ”vai es esmu palicis garlaicīgs?” atvērs vārtus uz tādu nezināmo, no kura ne visi atgriezīsies. Vismaz ne tādi kā iepriekš. Un tā arī bija. Tik atbildi neviens tā arī nepateica — vai iepriekš bija labāk? Vai vēlāk būs labāk?

Kas ir tas, ko mēs gribam atbrīvot sevī un citos. Vai to spēsim savaldīt? Tie jautājumi pēc filmas noskatīšanās rotē pa galvu kā svilinoša lode un neliek miera. Likās, ka te būs tik skaists hepī ends un varēsim pacelt glāzes. Bet beigās tā arī nesaproti vai tās ir dejas uz zārka, vai arī tas ir tikai process, kurā viss turpinās. Kāds dzīvo, kāds mirst. Kāds priecājās, kāds skumst. Kāds atrod, cits pazaudē. It kā viss tavās rokās, bet jāprot ne tikai satvert, bet arī noturēt.

Ir patīkami noskatīties filmu, par kuru skaidri zini — šis tev sekos ilgi. Un te pat nebija pretenziju pret iereibušu tipu tēlojumiem. Parasti ārzemnieki ar šo grēko, bet te bija tik atsevišķi brīži, kad likās neaizvelkam līdz ticamības momentam. Pamatā visiem viss sanāca. Īpaša uzslava Mikkelsenam par viņa tēlojumu — izcils no sākuma līdz beigu dejai. Par pēdējo īpašs aplausi — izcili labi trāpīts ar tēlojumu, deju, mūziku, operatora darbu. Tāds elegants ķirsis uz meistarīgi nostrādāta burvīga kinobaudījuma.

Filmas vērtējums: 10/10
Citu seriālu vērtējumi ir atrodami kino sadaļā.