01.jpg

Oriģinālnosaukums: Код апокалипсиса
Valsts: Krievija
Žanrs: Asa sižeta / Piedzīvojumu
Lomās: Anastasija Zavorotņuka, Vensāns Peress, Oskars Kučera
Režisors: Vadims Šmeļevs
Gads: 2007

Ar šo filmu iesākšu savā blogā aplūkot dažus skatāmgbalus, ko man izdevies ieraudzīt. Nezinu vai labi, vai slikti, vai tas būs ilgstoši, vai ne pārāk…. to rādīs laiks un vēlme rakstīt par filmām.

Protams, kāds jau iesauksies: ’’vai tad nebija kas labāks ko demonstrēt atklāšanas ceremonijā?! Varēji taču uzrakstīt par ‘’Romas brīvdienas’’ vai ‘’Psiho’’ vai ko citu labu un atzītu. Tad noteikti kādam varētu radīt priekšstatu, ka esmu gastronoms kino ēdienkartē. O, jā!’’

22.jpg

Laikam gan tomēr ‘’O, nē!’’- filmas ir daudz un bez īpašas padziļinātas informācijas meklēšanas ir iespēja trāpīt gan uz labām, gan uz viduvējām, gan uz galīgi nebaudāmām filmām. Uz kādām trāpīšos, par tādām rakstīšu.

Atzīšos- video klipiņu pats uztaisīju (ja tā drīkst izteikties), tā kā lūdzu pārāk nekritizējiet, pirmais cepiens kā nekā.. Arī bildes ir paša ‘’ķertas’’. Uz mākslu tie nepretendē, tas vairāk tomēr ir domāts kā vizuāls materiāls pie bloga raksta. Lasat un skatat!

13.jpg

Par filmu-

Amerikāņu zemūdens avārijas rezultātā pie terorista Džafada nonāk četras atombumbas, kuras viņš izvieto četrās lielās pilsētās dažādās valstīs (krievi sevi nebūs aizmirsuši- arī Maskavā būs viena bumba). Lai nepieļautu atombumbu iedarbināšanu, Krievijas specdienests sūta savu aģenti (A.Zavorotņuka) iefiltrēties pie Džafada. Bet Džafads tiek nogalināts un nu aģentei ir jāmeklē terorista domubiedrs, kuru ir apsēdusi doma iedarbināt atombumbas. Tam ir nepieciešams kods no vienpadsmit cipariem, kuri ir sadalīti trijās daļās pie trim dažādiem cilvēkiem. Jautājums- kurš atradīs ātrāk koda daļas un neitralizēs bumbas?

42.jpg

Filma ir veidota pēc amerikāņu vidēju šaujamfilmu šabloniem- daudz šaujam un maz liekam skatītājam domāt. Skatītājam ir jāskatās- uz šaušanu, uz skaistiem skatiem, uz skaistu aģenti. Viss kā Amerikā, tikai šoreiz jeņķi ir uztaisīti par pabērniem- atomieročus nozog viņiem, viņu specdienests neko nespēj izdarīt, un beigās paldies saka amerikāņi krieviem par Pasaules glābšanu.

32.jpg

Tā kā filmas sižets ir bez kauliem (viegli sakošļājams) to var skatīties brīvos brīžos, kad nav vēlēšanās baudīt garus un saspringtus dialogus un pētīt galveno varoņu slēptāko domu gājienus. Tāda vakara noguruma filma, kas no sevis neko īpašu neprasa.

Filmas veidotāji ir piegājuši ar vērienu- nav aktierus turējuši tikai filmēšanas paviljonos, bet arī ļāvuši kādai filmas epizodei norisināties arī Norvēģijas fjordos un Malaizijas augstceltnēs. It kā dažreiz to visu skatoties pavīd jautājums- vai maz to visu vajadzēja? Bet ja jau ir, tad var skatīties.

53.jpg

 

Ak, jā, vērtējums. Pagaidām nav acīšzvaigznīšballīšu vērtējums izveidots, tāpēc nosaukšu tāpat- 50%.

Nobeigumā vēl tas paša ceptais video (youtube.com).