Lielās talkas laikā mūsu politiķi cenšas uzfrišināt savu tēlu ar labām runām un labiem darbiem fotogrāfu pavadībā.

Skatos, ka apollo ielicis bildi, kur premjers rāda savu devumu putnu demogrāfijas veicināšanā. Skatos uz to bildi un domāju- parunāt par putnu būri vai par tā piestiprināšanas metodi? Varbūt par abiem?

Ja par pirmo (putnu būri), tad bilde parāda dažas aplamības.

Tā vien liekas, ka premjers (premjera cilvēki?) butnu būri iepircis kādā pilsētas tirgū, kur amatnieki piedāvā smukas lietas glupiem pilsētniekiem, kuri tā īsti nezina kā tai lietai jāfunkcionē dzīvē. Galvenais, ka tik smuki un glīti izskatās.

Prātā nāk citāts no multenes par sarežģīto zvirbulēnu, kurā zaļā vārna skaidro zvirbulēnam kārtējo skaidrojamo (skanēja apmēram tā): ”Redz, cilvēks aizgāja no mums uz akmens pilsētām, bet cilvēka bērnam gribas putniņu. Tad nu cilvēks to meistaro pats kā vien prazdams”.

Te ir līdzīgi- premjers naglo pie koka putnu būri, kas izgatavots no ēvelētiem dēļiem. Man jau liekas, ka mazākajās klasēs māca, ka būrus nevajag ne ēvelēt, ne krāsot.
Pieņemsim, ka vismaz iekšpuse putnu mājai ir neēvelēta, citādi uz premjera sirdsapziņas būs jānoraksta putnu mazuļu nāve, dēļ netikšanas ārā.

Vēl tā pipiska pie būra ejas- putnam tā nav vajadzīga. Ja nu vienīgi vārnai, lai izmakarētu sīkos putnēnus sev zacenei.

Par būra jumtiņu grūti spriest vai tur ir pietiekami liela pārkare, bet pieņemsim, ka ir.

Vēl viens pelmenis ir nolaists ar būra grīdu- to jau gan vajadzēja zināt, ka grīda ir jānaglo starp sienām, nevis no apakšas. Laikam premjera komandai vajadzētu pavasarī aizčāpot uz Rīgas Zoodārzu un putnu dienās kopā ar bēriem pamācīties kā konsolidēt labu māju putniem.

Tagad būtu kārta otrajam- par putnu būra stiprināšanu.
Bet laikam tas jāatstāj komentāriem, jo nešaubos, ka katram būtu sava butnu būra montēšanas metode tuvāka.
Personīgi man savulaik mācīja, ka putnu būrus nedrīkst naglot dzīvā kokā. Tagad, cik dzirdēts, pat ornitologi to akceptē, jo naglas dzīvā kokā tiekot saēstas 10-15 gadu laikā un nekas traks nenotiek. Tas esot labāk, nekā siet pliku stiepli, kura, kokam augot, ieēdās mizā.

Man kādā atmiņu nostūrī glabājas attēls no kādas grāmatas, kur bija uzzīmēts, ka putnu būris tiek piestiprināts pie koka ar stieplēm, bet vispirms starp stieplēm un koku tiek ielikti koka dēlīši.

Nezinu gan, kā šādu akrobātisku triku var izpildīt 3-5 metru augstumā, bet izskatās, ka tas ir ļoti videi draudzīgs putnu būrīša stiprināšanas veids.

Protams, vēl jau var vienkārši pakarināt būrīti uz koka zara, bet kā jau teicu- katram sava metode (ja nav žēl, tad padalieties komentāros).