kalendars_maiji.jpg

Dzīvē ik pa laikam nākas uzrakstīt datumus- dienasgrāmatas, iesniegumi, lekciju pieraksti utml. Parasti pieraksta 06.08.2007., ar to mēs saprotam to pašu, ko 2007.gada 6.augusts. Citiem ir niķis rakstīt nepilnu gadu- 06.08.07. Bet te var rasties neliela aizdoma- ko tas datuma norādītājs ir licis kā pirmo- gadu vai dienu? Vai arī mēnesi?
Latvijā it kā ir pieņemts (palabojiet, ja kļūdos), ka pirmo liek dienu, tad mēnesi un kā pēdīgo –gadu. Laikam Ziemeļamerikā (ASV un Kanādā (dzirdēts, ka pārsvarā starp angliski runājošajiem)) ir pieņemts pirmo likt mēnesi, tad dienu un beigās gadu.
Diezgan paliela putra var sanākt, ja katrs to datumu savirknē kā pašam patīk.
Man darbā datumi ir diezgan svarīga sastāvdaļa- kļūdīties nevajadzētu, bet ko lai dara, ja man iedod papīru, kurā datums ir norādīts- 2002.09.06.? Rokoties pārējos papīros es beigās sapratu, kas tas ir par datumu, bet ko lai saprot cilvēks bez papildus papīriem? Ka tur ir rakstīts otrādāk- gads, mēnesis, diena? Izrādās, ka nē- tur ir rakstīts 2002.gada 9.jūnijs. Jauki! Vēl tikai derēja nomest gadskaitlim pirmo pusi, lai sanāk lielāks paklupšanas akmens- 02.09.06.