Pirkt tagad vai pagaidīt atlaides?
Parasti šāds jautājums parādās laikā, kad tradicionāli tiek solītas kādas nebūt atlaides- Melnā piektdiena, Ziemassvētki, Lieldienas… tirgotāji mēdz izmantot svētkus, lai iztīrītu plauktus un atbrīvotu noliktavas no aizejošās sezonas precēm- šortiem, zābakiem, ziemas riepām, piparkūku mīklas

Protams, ne visi tirgotāji un ne vienmēr piedalās šādās atlaižu akcijās. Dažiem tas ir tikai sauklis, kurš seko klusai cenu pacelšanai un pēcākai ”atlaides” piešķiršanai. Vēl dažiem tā ir iespēja pārdot dārgāk to, kam cena pēc brīža kritīsies. Izrādās, ka tā man gadījās ar degvielu.

Pēdējo pusgadu degvielas cenas lēkāja virs 2 eiro litrā. Skaidrs- laiki nemierīgi un jaunie piegāžu ceļi neizdibināmi. Ļaudis izmisīgi meklē savas iespējas ietaupīt katrā darbībā, lai kopējo izdevuma summu kaut nedaudz mazinātu. Tāpēc izziņotās degvielas atlaides teju vienmēr bija kā mazie kolektīvās sanākšanas svētki degvielas uzpildes stacijā. Piemēram, nedēļas nogales ar 5 centiem litrā. Sīkums, bet patīkami. Degvielas cena no 2,20 litrā ”nokrīt” uz 2,10- ar patīkami. Katru reizi centies ieliet lētāk, jo nezini vai rīt nebūs dārgāk, tāpēc jo patīkama likās degvielas tirgotāja piesolītā atlaide 10 centi litrā uz valsts dzimšanas dienu 18.novembrī. Likās laba dāvana. Tās domas, ka ”dāvanu” kāds tev mēģina iesmērēt pa dārgo, atmeti. Jo negribi ticēt, ka atbildīgs uzņēmums izvēlēsies uzvārīties uz ļaužu sakāpinātās uztveres. Un vēl tas, ka gluži vienkārši nezini, kas būs rīt. Tāpēc lej vien bākā to, ko dod.

Pēc tam, intereses pēc, katru reizi braucot garām benzīntankam, uzmetu aci uz tablo. Un katru reizi redzams, ka tu biji tas, kurš pasniedza dāvanu, ne tev. Un šobrīd, pāris nedēļas vēlāk, cena ir 0,19 eiro mazāka, kā tajā dāvanas dienā. Tikpat skaidrs, ka tu šo nevarēji zināt ir tas, ka dāvanas pasniedzējs to zināja.