Oriģinālnosaukums: The limits of control
Valsts: ASV/Spānija/Japāna
Žanrs: Krimināla/Drāma
Lomās: Isaach De Bankolé, Alex Descas, Jean-François Stévenin, Óscar Jaenada, Luis Tosar
Režisors: Jim Jarmusch
Gads: 2009

Par filmu-

Vientuļais Vīrs ceļo pa svešu valsti nezinādams svešo valodu un viņa vienīgais mērķis ir izpildīt savu misiju. Viņam šajā misijā ir jāsatiek vairāki cilvēki, kuri viņam nodod ziņu un palīdz nokļūt līdz mērķim.
Bez mobiliem tālruņiem, bez šaujamajiem, bez miega un bez seksa. Tas ir darbs, kas ir jāpaveic.

Šo filmu biju ielicis oktobra filmu topā, kur biju ieminējies arī par savu vājo Džarmuša daiļrades skatītāja pieredzi- laikam jāatzīst, ka šī ir pirmā redzētā šī amerikāņu kinorežisora (un scenārista) filma. Un iespaidi ir grandiozi, lai arī kārtīgie un nopietnie kinokritiķi, šo darbu ir nolikuši uz stipri vien zemāka plauktiņa nekā citus Džarmuša veikumus.

Bet štrunts par kritiķiem, galvenais jau ir emocijas. Un emocijas šajā filmā ir ka vai nu! Pirmkārt jau neierastā kamera, kas atrodas nepavisam un negalīgi tur, kur pierasts to redzēt. Tāda sajūta, ka filmēts nevis aktieris vai notikums, bet vieta un pie tās vietas piepasēts arī cilvēks. Un filmētās vietas ir kā gleznas- tīras, dabiskas un bez liekām špicītēm. Acis vēro un sirds priecājas.

Otrkārt- mūzika, kas gleznas izkrāso spilgtākas. Treškārt- galvenās lomas tēlotājs Īzaks De Bankolē, kurš ar savu nerunīgumu un izteiksmīgajiem sejas vaibstiem filmā uzbur tādu kā noslēpumainu gaisotni. Un noslēpumu te netrūka- ne tikai filmas gaitā esošie Vientuļā Vīra gājieni un pārbraucieni no viena Spānijas nostūra uz citu, bet arī beidzoties filmai- skaidrība nav nekāda! Ir sajūta, ka redzēts kaut kas labs, bet īsti salīmēt filmu neizdodas.

Protams arī viss pārējais filmā ir ievērības cienīgs- gan katra mazā stāsta sākums ar jautājumu par to vai viņš saprot spāņu valodu, gan mazie, bet spilgtie dialogi, gan ekstravagantā blondīne, gan plika līdzās gulētāja.

Nezinu kā šī filma garšotu, ja būtu redzēts ”Samuraja ceļš”, bet pati par sevi un bez salīdzināšanas ir pat ļoti labi. Un jā- filmas beigās ar savu mazo lomu pavīdēs Bils Murejs.

Šīs, kā arī citu filmu vērtējumi ir atrodami kino sadaļā.