Oriģinālnosaukums: Five Minutes of Heaven
Valsts: Lielbritānija
Žanrs: Drāma/Spriedzes
Lomās: Liam Neeson, James Nesbitt, Anamaria Marinca, Juliet Crawford, Niamh Cusack
Režisors: Oliver Hirschbiegel
Gads: 2009

Par filmu-

Pirms trīsdesmit gadiem Alisters Littls, būdams tikai septiņpadsmit gadus jauns, veica savu pirmo slepkavību kādas Ziemeļīrijas nemiernieku grupas uzdevumā- nogalināja mazas Ziemeļīrijas pilsētiņas katoli viņa jaunākā brāļa acu priekšā.
Pēc trīsdesmit gadiem televīzija, īpašas programmas ietvaros, noorganizē viņiem tikšanos.
Vai šī tikšanās notiks un kādu mērķu vadīti uz to ierodas abi, pirms trīsdesmit gadiem tikušies vīrieši.

Laikam neviens cits tik labi nespētu notēlot īrus, kā divi Ziemeļīrijā dzimuši aktieri- abi (Liam Neeson un James Nesbitt) bija izcili. It sevišķi J.Nesbitt tēlojums bija pārsteidzošs- perfekti tēlots nesavaldīgs un bērnības traumatismu (nošauts bračka, mammas uzkrautā vainas apziņa) pārņemts tips, kuram par visu svarīgāka ir doma atriebties.

Filma ar mazajām spriedzes ainiņām tā vien liek aizturēt elpu un mēģināt just līdzi te vienam, te otram no filmas galvenajiem varoņiem. Jo stāsts jau nav tikai par jaunībā pieļautām kļūdām. Stāsts ir par to, ka nežēlība vairo nežēlību. Par to, ka jābūt drosmei atgriezties kļūdas izdarīšanas vietā un lūgt piedošanu vai arī to dot.

Emociju gammu šis aktieru duets piedāvā bagātīgu- tur nav tikai plika dziņa atriebties, lai arī iespaidīga izmēra nazītis diezgan bieži lika par sevi atgādināt. Galu galā atriebība nav nekas cits, kā tikai asiņainā cikla turpinājums. Bet, lai līdz šādai atziņai nonāktu, filmā būs jāiziet caur dvēseles moku ratam.

Droši vien jāsaka lielais paldies vācu režisoram, kuram izdevās no aktieriem izspiest visu to labāku un pēc noskatīšanās atstāt skatītājam kārtīgu pārdomu devu. Iepriekšējais viņa veikums (debija Holivudā- The Invasion/Iebrukums) gan nebija pārāk labi uzņemts no kritiķu puses, bet šoreiz balva un nominācija Sundance festivālā jau liecina pati par sevi.

Vienīgi žēl, ka beigu kadros nevarēja sajust to atmosfēru, kurai tur bija jābūt. Žēl, bet sīkums.

Šīs, kā arī citu filmu vērtējumi ir atrodami kino sadaļā.