Oriģinālnosaukums: 9
Valsts: ASV
Žanrs: Animācija/Drāma/Fantāzija
Lomas ierunāja: Christopher Plummer, Martin Landau, John C. Reilly, Crispin Glover, Elijah Wood
Režisors: Shane Acker
Gads: 2009

Par filmu-

Lelle ar numuru 9 pamostas pasaulē, kur cilvēki ir iznīcināti un mājas sagrautas. Bez atmiņas un nojautas, ko darīt viņš dodas šajā sagrautajā pasaulē rast atbildi- kas viņš ir?
Pamazām, satiekot pārējās lelles, viņš jūt aicinājumu atklāt savu misiju un cīnīties par to. Cīnīties, jo planētas nākotne ir atkarīga no viņiem. No deviņām lellēm.

Drūmas noskaņas multene uz drūmas pasaules fona- viss it kā liecina, ka šoreiz mērķauditorija vairāk ir pieaugušie nekā bērni. Lai gan- arī bērni šajā filmas vēstījumā varētu smelties ko labu un izglītojošu. It sevišķi, ja ieklausās izskanējušās frāzēs par nākotni, par dvēseli, par otro iespēju…

Ja izglītojošo daļu atvirzām nostāk, tad iegūstam jauku, deviņu leļļu komandu, kurai ir grūts uzdevums- cīnīties pret cilvēka radītiem mehāniskiem monstriem, kuri iznīcina visu dzīvo, pie reizes zogot viņu dvēseles. Jācīnās, lai kādreiz cilvēkiem būtu cerība atgriezties uz šīs planētas.

Filmas laikā, kā arī pēc filmas noskatīšanās nepamet sajūta, ka daudzviet ir palikuši robi ”izskaidrošanas procesā”. Tāpat nav skaidras atsevišķas detaļas (atmiņu iztrūkums, beigu vudū rituāls), kas nevilšus liek aizdomāties, ka kādam bija žēl tās dažas minūtes pie filmas, kas ļautu nedaudz skaidrāk to izprast. Nekas arī neliecināja, ka filmai būs turpinājums, kas varētu vismaz uz dažiem ”i” salikt punktus.

Es gribētu teikt, ka filma ir laba, savdabīga un interesanta, bet… nepamet tā sajūta, ka tas viss ir jau redzēts. Varbūt, pēdējā laikā aizvien biežāk esošā robotveidīgo kino ekranizācija ir atstājusi savas sekas, bet tā vien liekas, ka ietekme no Pasauļu kariem, Terminatora un vēl dažām sen redzētām filmām ir diezgan jūtama. Un tas viss kopā filmu nedaudz piezemē.

Šīs, kā arī citu filmu vērtējumi ir atrodami kino sadaļā.