taurenis22.jpg

Šajā dienā pirms 8 gadiem Džūlija Hila, saukta par Taureni, beidz savu protestu un nokāpa no sargājamā koka, kurā viņa pavadīja 738 dienas. Tieši tik ilgs laiks Džūlijai bija nepieciešams, lai aizsargātu sarkankoku audzi netālu no Kalifornijas pilsētiņas Stafordas.

1997.gada nogalē Earth First! aktīvisti nolēma rīkot protesta akcijas, lai aizsargātu sarkankoka audzi no izciršanas un kādā oktobra pilnmēness naktī Stafordas milzī (vēlāk kokam tika dots cits nosaukums- Luna) 60 metru augstumā tika uzvilktas koka platformas, lai varētu nepārtraukti apdzīvot koku, tā pasargājot gan to, gan arī apkārtējos kokus no nociršanas.

Džūlija kokā uzkāpa 10.decembrī un nolēma nekāpt lejā vismaz divas nedēļas- cerēja, ka tik ilgs laiks pietiks, lai dabas draugi izcīnītu uzvaru. Viņa bija nosolījusies nekāpt lejā kamēr zinās, ka koks ir apdraudēts.

Līdz uzvarai nācās nedaudz ilgāk pagaidīt- Džūlija savu koku varēja pamest tikai pēc 738 dienām- 1999.gada 18.decembrī, kad ar mežistrādes firmu tika panākta vienošanās par Lunas un tās aizsargjoslas saglabāšanu. Vienošanās pamatā ir tas, ka Džūlija bez atļaujas turpmāk neatradīsies kompānijas teritorijā un samaksās 50000 ASV dolārus firmai, kura savukārt tos nodos Humbolta valsts universitātei mežkopības pētījumiem. Gandrīz vai izklausās pēc izpirkuma maksas, bet dabas draugi savu panāca- gan sarkankoku audze tika pasargāta, gan arī masu saziņas līdzekļu uzmanība ilgstoši tika pievērsta šai cīņai 2 gadu garumā. Lunas sargāšana ir ilgākais šāda veida protests vēsturē. Vēlāk būs daži vēl līdzīgi gājieni no dabas draugu puses, bet neviens nav turpinājies tik ilgi.

Atgriežoties uz zemi Džūlija nodibināja fondu circle of life, sarakstīja grāmatu ‘’Lunas mantojums’’ (The Legacy of Luna), kā arī izpelnījusies ievērību gan no preses (iekļuvusi starp 25 intriģējošākiem gada cilvēkiem žurnālā ‘’People’’, pozējusi žurnālam ‘’Elle’’), gan no dažādiem māksliniekiem (red hot chili peppers (dziesmā Can’t stop iekļautas rindiņas “J. Butterfly is in the treetop”), arī The Simpsons viņu nav atstājuši bez ievērības).

Interesenti var apmeklēt arī viņas blogu.

luna01.jpg