sievuskola

Nosaukums: Sievu skola.
Autors: Andrē Žids
Izdevniecība: Avots
Gads: 1993
LPP: 218

Par grāmatu-
Triju cilvēku stāsts savijās vienā veselā- māte, tēvs un meita. Katram savs skatījums uz viņu pašu dzīvi un savstarpējām attiecībām.

Izlasot anotāciju, likās, ka grāmatas uzbūve būs mazliet savādāka. Tāda, ka viss tas pats būs aprakstīts tikai no trijiem dažādiem skatpunktiem. Tomēr izrādījās mazliet savādāk- ja mātes daļa bija kā dienasgrāmata, tad tēvam vairāk sanāca kā taisnošanās par mātes daļā minēto. Meita, turpretī, vairāk izskatījās pēc tādas kā gremdēšanās atmiņās ar nelielu devu grēksūdzes.

Laikam izklausās mazliet drūma, ģimenes dzīves depresīvās puses attēlojums. Var jau būt, ka mazliet tā arī ir, jo tajā laikā (20.gs sākums) sievietēm nebija tā lielākā vaļa un nedaudz tas nesaskaņu cēlonis meklējams tajā, ka sievietēm ar laiku sarūk gan ilūzija par viņu vīriem, gan ilūzija par sievas laimīgo dzīvi. Faktiski tas laikam arī ir meitas daļā pamata doma- jauna meitene grib mainīt savu dzīvi un grib būt noteicēja pār savu nākotni, jo mammas piemērs viņu neiedvesmo uz mierīgu dzīvi pie vīra sāniem. It īpaši, ja vīrs būtu tāds kā tēvs. Nu, tēvs jau nebija despots un tirāns, bet redzot, ka mammas dzīve ir palikusi pliekana un, meitasprāt, upurēta, tad meitai arī cieņa pret tēvu pazūd.

Protams, ne tikai tas. Detaļas atklājas stāstos un notikumos, kurus katrs no ģimenes locekļiem uztver un saprot savādāk.

Pēdējā, meitas daļa, man sākumā likās kā lieka- no sākuma galīgi nelīmējās kopā ar pirmajām divām. Bet pēc izlasīšanas visi mozaīkas gabaliņi sakrita tur, kur tiem jāsakrīt un gala beigās var tikt, ka autoram izdevās labu ideju labi pasniegt. Iepatikās tāda forma, kur nav tikai viena galvenā varoņa dzīvesstāsts, bet tas pats notikums ir pastāstīts vēl no citu varoņu puses. Un stāsts iegūst pavisam citu noskaņu.

Nenoliedzami pluss ir arī iespēja izdzīvot tā laika sabiedrības dzīvi, notikumus, domāšanu kā arī attiecības ģimenē, skolā, starp kaimiņiem un cenšanās būt pareiziem, lai arī bieži pašu iekšējā balss saka, ka tas nav pareizi.

Grāmatas vērtējums: 8/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.