Nosaukums: Velna māceklis
Autors: Džordžs Bernards Šovs
Izdevniecība: Liesma
Gads: 1966
LPP: 120

George Bernard Shaw – The Devil’s Disciple ., 1896.
Tulkojums latviešu valodā- Rūta Ezeriņa

Par grāmatu-
Nobela prēmijas literatūrā ieguvēja Džordža Bernarda Šova sarakstītā luga, kuras darbība risinās
19.gs Ziemeļamerikā, Amerikas Neatkarības kara laikā.

No Šova biju tik dzirdējis par ”Pigmalionu”, bet tā kā bibliotēkas eksemplārā šādas lugas nebija, tad ņēmu pirmo sarakstā- Velna mācekli. Un izrādījās, ka izvēlējos viņa pirmo slavenāko lugu. Ar šo darbu Šovs ieguva pasaules slavu un kādu mazumu naudas ar.
Turpinot izglītoties par Šovu, uzzināju, ka viņam piešķirts arī Oskars (tas par scenārija līniju). Šī balva ir viena no tām, kuru saņēma filma ”Mana skaistā lēdija”. Izrādās, ka šī filma tapusi no lugas ”Pigmalions” (vispirms vēl bija mūzikls un tad filma).

Misis Dadžena ir pārliecināta kristiete un savu jaunāko dēlu viņa audzina īsteni kristīgā garā. Vecākais dēls Ričards viņai ir zudis- dzīvojis pie čigāniem, zaimo dievu, neklausa māti, zobojas par cienījamiem sabiedrības locekļiem.
Tā nu sanācis, ka Dadžena kunga nāve un sekojošā testamenta nolasīšana saveda kopā Ričardu un dažus pilsētas iedzīvotājus, tajā skaitā ar mācītāju Andersonu un viņa sievu. Lai arī testamenta lasīšanas brīdī Ričards ne reizi vien pazobojās un paķircināja klātesošos, mācītājs nolēma viņu uzaicināt pie sevis ciemos, lai aprunātos un varbūt arī vestu pie prāta.
Bet sagadījās, ka šajā ciemošanās reizē mācītājs uz brīdi bija spiests izskriet, atstājot Ričardu un savu sievu vienus pašus mājās. Un tieši tajā laikā ieradās angļu kareivji, lai apcietinātu mācītāju un viņu pakārtu. Ričards nolēma glābt mācītāju un uzdevās par viņu. Cieši piekodinājis mācītāja sievai klusēt, viņš uzdevās par mācītāju un devās kareivjiem līdzi uz cietumu.

Sākumā man tā ironiskā noskaņa nekādi nedevās rokās. Precīzāk- es par to vēl nenojautu. Bet, pamazām tuvojoties lugas beigām, pamanīju, ka te kaut kas tiek smiets un nievāts. Ja sākumā parāda, ka cieš nevainīga kristiete un zobgalīgais Ričards, sevi dēvēdams par velna mācekli, visus baida ar savām runām un izturēšanos, tad jau uz beigām viss pagriežas pavisam citādā noskaņā un velna māceklis izrādās ir visīstenākais kristietis un cildenākais vīrs lugā. Pat mācītāja sieva, kura bailēs un nicinājumā vieba seju vien no viņa vārda izdzirdēšanas, bija gatava Ričardu uz rokām nēsāt.
Labi, izcili trāpīgi un aktuāli arī mūsdienās.
Lai arī luga grāmatā tiek apzīmēta kā melodrāma, man labāk gāja pie sirds internetā lasītais apzīmējums- satīra ar melodrāmas parodijas elementiem.
Tagad jāmēģina tikt gan pie ”Pigmaliona”, gan izlasīt vēl kādu Šova lugu. Tā, lai nostiprinātu savu patikšanu pret viņa darbiem.

Grāmatas vērtējums: 10/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.