donors.jpg

Gribētos, jau izvairīties no pārlieku lielas moralizēšanas un pārmetumiem, bet šaubos, ka man tas izdosies (vismaz līdz šim nav izdevies).

It kā mēs dzīvojam normālā attīstītā valstī ar normāli attīstītu sabiedrību, bet kaut kas nav. Kaut kas nav daudzās jomās, bet gribētu parunāt par šo to asiņainu- par asins ziedošanu. Par donoriem.

Televīzijā un internetā biju ievērojis dažas reklāmas. Nezinu vai drukātajos izdevumos ar šāda informācija paradās, bet spriežot pēc izmisuma pilnajiem un kliedzošajiem saukļiem no asiņu vācējiem, tad prasās. Pat ļoti prasās.

Un laikam šī ir viena no tām nedaudzajām lietām, par kurām valstij nav ko pārmest- te viss ir atkarīgs no sabiedrības. No katra sabiedrības subjekta- no mums.

Kas tad ir jādara, lai šādu situāciju novērstu- it kā nekas, tikai tāds sīkums, kā katram Latvijas iedzīvotājām (veselam, pilngadīgam), neatkarīgi no dzimuma, tautības, rases, būtu jāziedo neliela daļa no savām asinīm. Nekas vairāk un nekas mazāk.

Kas slēpjas zem šiem vārdiem- ‘’daļa no savām asinīm’’? Varu padalīties ar savu nelielo pieredzi šajā lietā. Jau kādu laiku esmu ārpus donoru kustības, jo nav noslēpums, ka visi nevar būt donori- ir lietas un apstākļi, ko pats nevar ietekmēt, un par pēdējiem jaunumiem esmu mazāk informēts.

Bet domāju, ka pamats jau ir palicis tas pats vecais- ierodamies ar savu pasi asins nodošanas vietā un aizpildām anketu. Tad ejam uz ārsta kabinetu, kur dakteris mūs izmeklēs un izprašņās. Izmeklēšana ir ātra- asinsspiediens, stetoskops. Izprašņāšana arī ātra: ‘’dzeram, medikamentus lietojam, galvas trauma ir bijusi?’’ un vēl daži jautājumi.

Ja viss pie daktera ir kārtībā, tad nākamais posms ir asins analīzes nodošana. Pārbauda grupu un laikam vēl ko (iedūra pirkstā un tad noņemtajām asinīm pilina visu ko klāt).

Tālāk ceļš virzās uz kafejnīcu (ēdnīcu?), kur deva ļoti saldu (un diezgan negaršīgu) tēju un kādus četrus piecus ‘’selga’’ cepumus. Cik nu atceros, tad šī tējas dzeršana ir svarīga- tad asinis pie nodošanas plūdīs ātrāk. Vismaz man vienreiz pārmeta, ka es nedzēru- it kā slikti sūknējās ārā un man jautāja: ‘’vai es tēju dzēru?’’. Nācās vien atbildēt, ka nedzēru, jo tik negaršīgu un saldu ‘’dzērienu’’ es nevaru dabūt iekšā. Māsiņas piekodināja, lai nākamreiz obligāti dzerot, citādi slikti tekot. Varbūt es kaut ko jaucu un ne jau saldajā tējā ir tas plūšanas spēks, bet nākamās reizes es to tēju dzēru un nebija nekādu aizķeršanos.

Tad, kad nepilni 500grami no tavas vēnas ir izpumpēti, tad var doties uz kasi pakaļ nelielam naudas pabalstam trīs latu apmērā.
Laikam turpat kasē bija iespējams saņemt apstiprinājumu, ka esi nodevis asinis un Tev pienākas brīvdiena. Pašam nesanāca šo iespēju izmantot, bet ja nu kādam darba devējs ir kārtīgs, tad vajadzētu šo iespēju izmantot.

Spriežot pēc asinsdonoru centra asins ziedošanas lūgumiem (nav donoru), tad problēmas ar rindā stāvēšanu nevajadzētu būt- visu šo procedūru var izskriet nepilnas stundas laikā.

Vēl, uz dažādiem svētkiem (18.novembris, Ziemassvētki utml) donoriem bija dāvanas (grāmatas, šokolādes uc).

Bet nu pietiek gremdēties atmiņās- ir jāuzraksta nedaudz skarbāks teksts.

Bija lasīts vai dzirdēts šāda atziņa- ja katrs Latvijas iedzīvotājs (pilngadīgs un vesels) vienu reizi gadā ziedotu asinis, tad valstij nebūtu nekādu problēmu ar asins rezervēm.

Varbūt es kārtējo reizi ko jaucu (varbūt ne katrs, varbūt ne vienu reizi gadā), tāpēc šo teikumu varat neņemt vērā.

Būtiskākais jau ir nevis cik bieži un nevis cik cilvēki, bet gan tas, ka cilvēki var, bet nedara. Te jau pat laikam ir izslēgta diskusija, kāpēc tas netiek darīts. Attaisnojuma nav, izņemot laikam reliģiju, vecumu un veselību. Pārējos iemeslus asins nenodošanā būtu grūti pieņemt, lai gan katram jau ir sava teikšana par savu ķermeni.

Katrā ziņā iesaku aiziet nodot asinis- tas būs derīgi ne tikai asinsdonoru centram vai kāda dzīvības/veselības glābšanai, bet arī jums pašiem. Pirmkārt, jums būs iespējas uzzināt savu veselības stāvokli (par baltu velti, pluss vēl piemaksās) un otrkārt- tas būs labs iemesls paaugstināt savu pašapziņas līmeni. Kā nekā ir padarīts labs darbs un varbūt pat izglābta kādam cilvēkam dzīvība.

Kad Tu pēdējo reizi esi kādam izglābis dzīvību?