Košer… Vai Latvijai to vajag?
Šobrīd Latvijā pilnā sparā notiek diskusijas par to, vai mums vajag atļaut taisīt košergaļu- Saeima pilnā pārliecībā ka vajag, bet sabiedrība…. tai neviens nav jautājis un izskatās, ka steidzamības kārtā arī nejautās. Sabiedrība (vismaz tās daļa) rīt ies pie Saeimas ēkas un izteiks protestu par šādu, viņuprāt, nežēlīgu likumu pielāgošanu atsevišķu reliģisku kopienu vēlmēm.
Svešvārdu vārdnīca ar vārdu košer [ivrita kāšer īsts, pareizs] saprot tādu (par pārtiku un vietu, kur to pārtiku pārdod, gatavo, ēd), kas ir saskaņā ar ebreju likumiem.
Ja es pareizi saprotu, tad pie košergaļas, kas ir šī brīža Latvijas sabiedrības neapmierinātības cēlonis, gatavošanas svarīgi ir atbrīvot gaļu no asinīm un taukiem gan kaušanas procesā (tāpēc lopiņam jānoasiņo dzīvam), gan vēlāk gaļu mērcējot ūdenī (tā laikam izskalo poras). Zemāk esošajos divos video var redzēt šo procesu (skatīties neieteiktu, ja švaks kuņģis).
Te varētu pafilosofēt- pēc kā cilvēki nosaka, ka lūk šis kaušanas veids ir humānāks par to kaušanas veidu un tas kaušanas veids ir galīgi garām? Vai te neož pēc liekulības- mēs te visu laiku nogalinām humāni (absurds vārdu savienojums), bet jūs tagad sāksiet ņirgāties par topošo šķiņķi vai desu.
Pirms laba laika biju blogā ielicis video, kur ir parādīts atļautais, pieņemamais un visādi citādi akceptējamais gaļas sagatavošanas sākumposms. Varētu mēģināt sameklēt kādas vērā ņemamas atšķirības.
Bija arī pāris gadus atpakaļ pa radioswh intervija ar žurnāla ”Vides Vēstis” galveno redaktoru Anitru Toomu-Rijnieci, kurā viņa mīlīgā balsī paziņo humānas kaušanas veidu. Neatceros precīzi, bet aptuveni skanēja šādi:- Jūs redzat lopiņu pastaigājamies pa zaļu pļavu un tad jūs pieejat viņam klusiņām klāt un nošaujat…. Uhh, cik mīļi!
Manuprāt, var runāt tikai par nežēlīgu un ļoti nežēlīgu nokaušanu. Jā, cilvēks jau izsenis ir bijis mednieks, gaļēdājs, ģērētājs un ādu valkātājs. Nez vai ir pienācis tas laiks, kad viņam no šīm nodarbēm ir pilnībā jāatsakās, bet nedaudz piedomāt par šo jautājumu jau var. Veģetārisms ir laba lieta (pats jau vairāk kā desmit gadus esmu veģetārietis), bet nevajag to uzlikt kā visas cilvēces mērķi. Katram pašam ir jāizlemj ēst vai neēst gaļu un nevajadzētu to uzspiest citiem kā vienīgo un pareizo dzīves ceļu. Un katram pašam ir jāizlemj vai lietot uzturā tā vai citādi iegūtu gaļu. Neuzbāzīsimies viens otram un būsi iecietīgi. Cilvēki ir dažādi un tikpat dažādi ir viņu viedokļi par pareizu lopa kaušanu un sagatavošanu ēdienreizei.
Bet… manuprāt, Latvijā līdz šim bija izveidojies kaut kāds zināms uzskats, kas ir cilvēciska izturēšanās pret dzīvniekiem. Bija mums Bušmeistare ar saviem zirgiem, bija vēl vairāki tantuki ar nomocītiem suņiem, bija arī zemnieki ar noslāpušām govīm… tie visi un visas tika nosodītas, kā necilvēcīgas būtnes, jo nevienam nebija pieņemami tas, ko viņi bija izdarījuši.
Te būtu atkal jautājums- kāpēc Saeimai liekas, ka mūsu valsts sabiedrība ir gatava pieņemt šādu kaušanas metodi? Un kāpēc mums tāda vispār ir vajadzīga?
Varbūt kādam ir zināms, vai vismaz aptuveni nojaušams, kāpēc pēkšņi, steidzamības kārtā, ir jāpieņem šāds likums? Vai tas tiek darīts tikai dēļ šauras cilvēku kopas vai arī Latvijas valsts eksporta palielināšanai? Ar pēdējo es biju domājis, ka Latvija pēkšņi ir nolēmusi kļūt par košergaļas ražošanas lielvalsti un eksportēs tonnām šādu gaļu. Nedomāju, ka vietējam tirgum būtu kāds pieprasījums pēc šādas produkcijas, jo nez vai mums Latvijā ir ļoti daudz cilvēku, kuri cieši seko talmūda rakstītajam. Bet kādam šādas likuma izmaiņas taču ir vajadzīgas! Kādam, kurš var steidzamības kārtā iekustināt valsts parlamentu un ātrā tempā izsist cauri sev vajadzīgu lēmumu.
Un pēdējais jautājums- lūdzu izskaidrojiet kāpēc luterāņu/katoļu/pareizticīgo valstī vajadzētu ieviest jūdaisma un islāma kaušanas metodes?
http://www.kasjauns.lv/lv/news/?news_id=8644
Pēkšņi steidzamības kārtā jāpieņem tāpēc, ka kautuves īpašnieks ir TP pietuvināta persona un var šādus grozījumus izsist cauri.
Paldies Anete par to linku- sasmējos riktīgi par pēdējo teikumu:
”Katrs otrais, kas piedzimst, ir bullītis, no viņa daudz piena neizslauksi”… nabaga deputāts, iedomājos kādu ”pienu” viņš līdz šim ir lietojis uzturā :D
A tu zini kāpēc tas tiek bīdīts? Tāpēc ka ēbreji un musulmaņi ir gatavi pirkt kaudzēm gaļu (tikai specifiski sagatavotu), kuru mēs likumīgi nevaram sagatavot, bet likumīgi sagatavotu nevienam nafig nevajag, jo poļi un lietuvieši piegāž tirgu ar daudz lētāku preci. Rezultātā ar savām aitām, govīm, vistām un visu ko citu varam kratīties vai nu uz ārzemēm (šajā gadījumā interese ir no ebrejiem/musulmaņiem) vai arī turpināt brēkt ka esam bedrē.
Besī ārā ka cilvēki zin vienu pusi un dirš treknas strūklas nedomājot kāpēc tas tā ir – jā, zog un lobē tā ka slikti paliek, bet ne tikai. Šoreiz tas tiek darīts ar mērķi – radīt iespēju zemnieku saražoto produkciju nodot un pārdot.
Starp citu – jau tagad par attiecīgu samaksu kauj savus lopus pa savam un visi ir laimīgi. Un tajā pašā demokrātijas superlielvalstī UK tas ir oficiāli nokopts – ir fabrikas un pārstrādes uzņēmumi kuri gatavo ‘pareizo un humāno’ produkciju un ir iestādes kurās strādā ebreji/musulmaņi, kuri gatavo produkciju sev un savai patērēšanai.
Gudri dirst nav malku cirst!
ok, sanāca nedaudz par skarbu, bet pa pēdējām dienām klausoties to želabaino tekstu pa radio un tantuku brēkšanu visur kur var, nenoturējos…
Rūpnieciskais kaušanas process:
1) dzīvnieku apdullina (parasti ar elektrību) līdz bezsamaņai
2) pakarina ar galvu uz leju
3) sākot ar cūkas izmēra radījumiem iedur sirdī
4) pārgriež rīkli, lielākiem radījumiem sirds apstāšanās dēļ asinis iztek no lielajiem asinsvadiem, mazākajiem (trušiem vistām) sirds jebkurā gadījumā turpina strādāt
5) veic tālāku apstrādi
Ar ko atšķirtos tas viss, kad apstiprinātu?
Musumaņu/ebreju eksportam paredzētajai gaļai tiktu izlaists 3 punkts.
pyro- nezinu kur Tu saskatīji treknu strūklu diršanu (cerams, ka ne manā rakstā), bet, lai paliek skarbums :)
Ok, es tagad uzzināju, ka viss tiek bīdīts uz eksportu- tiešām būsim košergaļas eksportētāji.
Tad man ir jautājums- kāpēc šo nišu nav aizņēmuši tie paši lietuvieši ar poļiem, ja jau viņiem ir tik lēta gaļa? Vai tad viņiem ir stiprāki vides aktīvisti par mūsējiem?
Pag, vai tad košerī netiek izlaists 1.punkts?
tiem, kas bļauj par Islāmu, vajag aizliegt lietot naftu no musulmaņu zemēm.
Pseidozaļie lielākoties ir gaļēdāji….
janis- lai būtu zaļš, obligāti jau nav jābūt arī veģetārietim vai pat vegānam. Zaļie jau pārsvarā cīnās par cilvēcīgu attieksmi pret lopiņiem (te arī paveras vieta diskusijām- kas ar ko saprot ‘cilvēcīga attieksme’).
nē, netiek. tur jau ir tas absurds, lielākā daļa brēc nezinot kas notiek.
Hmm, tad kaut kur ir pretruna, jo visur figurē tas, ka asinis notecina neapdullinātam lopam.
par tām treknajām strūklām – vnk atskatījos vakar kā ar pusasarām acīs sievietes stāstīja kā nu bendēs dzīvnieciņus un darīs pāri. pēc būtības – tāpat tiek darīts pāri un tāpat viņus bendējam un lielākā daļa ar prieku ieņukā krāsnī ceptu cūkas cauraudzi.
kāpēc nav aizņēmuši trakie pani un leiši – nezinu. viena doma – tādi paši likumi jāgroza kā mums + neiet tik traki, lai ķertos pie pēdējā salmiņa.
vnk savādi – mums ik pa laikam citas valstis piedāvā iespēju kur zemniekiem izvērsties: vācu turki aitas gribēja pirkt tik daudz ka pat pus latgales zemnieki sametoties kopā knapi nodrosinātu (izgāzās, cik gadus ņēmās), heinz pupas grib audzēt (te laikam gz jāsaka asv vēstniecei), tagad tiek piedāvāta košergaļa eksportēt.
noskatījos video (beidzot), jo darbā joprojām resursu taupīšanas nolūkos tas nav paredzēts. par pirmo jautājumu nav – kaut kāda urugvaja vai kas, kur nekādas normas netiek ievērotas (ne tikai dzīvnieku labturības, bet pat elementārās pašu drošības). piemērs – nokausi cūku, tā spirinoties refleksīvi kājas kāvējam elementāri var aplauzt, kur nu vēl govs.
par otro – izskatās skarbi, bet ne reizi vien ir bijuši šokējoši video par to kā tur (asv) vistas spārda ar kājām un cūkas ar kamaziem gāž ārā. pieļauju ka tur gan normas ir savādākas, gan tauta ar novirzēm.
procesa pirmā punkta izlaišana ir dzīvnieku spīdzināšana, ko neviens nav atcēlis pie mums un atcelt arī netaisās – kā jau norādīju tajā pašā UK ir fabrikas, kuras sagatavo šādu speciālo produkciju un kuru tāpat uzrauga valsts vetārsti – starpība ir vien darbinieki.
un ženerāla spriedelēšana – speciāli selekcionējam sugas kuras nobarojas ātrāk, aug ātrāk, etc. jautājums – vai tie ir uzskatāmi par pilnvērtīgiem sugas pārstāvjiem (respektīvi sal’dizinot ar aitu parasto, govi parasto, cūku parasto)? es domāt ka nē. nesaku ka tāpēc varam dzīvus vārīt un ar motorzāģi zāģēt, bet ir absurdi apgalvot ka tādi paši kā visi citi.
Redz, par mūsu zemnieku izvēršanos… man ir sanākusi saskare ar dažiem gaļas cehiem un viņi labāk izvēlas importēt gaļu no Vācijas nekā ņemt vietējo. Un neminēja cenu kā galveno iemeslu, bet gan to, ka mūsējie nemāk kārtīgi nobarot preci.
Jocīgi sanāk- gaļas ir pašiem, bet iepērkam no sašiem…
Bet par to pirmā punkta [ne]izlaišanu man joprojām skaidrība nav. Jāmēģina parakties vēl.
Par ženerālo spriešanu Tev piekrītu- fermās nobarotie eksemplāri drīzāk ir zinātnes sasniegumu subjekts nevis kārtīgs lops.