Nebija man nekāda dižā doma veidot kādu kopsavilkumu vai izvirpināt šausmīgi gudrus secinājumus, jo lielais bums jau ap šo gulēšanu zem vilciena video ir pamatīgi noplacis un it kā nav vērts to cilāt vēlreiz. It kā nav, bet mazliet pakustināt jau var.

Kā tas sākās un kā es pie tā video tiku, laikam jau visi zina, bet kas nezina, tas var mierīgi izlasīt šajā rakstā.

Pirmais, kas ir pēc šī video- Youtube vietnē nepilnas nedēļas laikā to paspēja noskatīties 53792 skatītāji un otru video līdz šim brīdim noskatījās 23846 reizes. Tātad kopā sanāk 77 tūkstoš reizes. Nezinu vai tas par vienu sižetu ir daudz vai maz, tas jāspriež zinātājiem (ir kāds salīdzināms LV video?). Vēl turpat saskrēja 135 komentāri (101+34).

Nepagāja ne nedēļa, kad Youtube šo video aizvēra un man piešķīra brīdinājumu, jo video neatbilstot vietnes noteikumiem. It kā par otru video neko vēl nav teikuši, laikam apmeklējums nav tik labs, lai vispār pievērstu tam uzmanību. Ceru, ka vienā jaukā brīdī neuzpeldēs otrs brīdinājums un mani no turienes neizlidinās ar visām panckām.

Otrais– bija interesanti pavērot, kā pamazām šis video visiem tā iepatikās, ka tā vien lika un skatījās, kur vien varēja- apollo, tvnet, diena, nra… tālāk jau lnt ziņas, degpunkts un kur tik vēl ne. Laikam tas video bija pietiekami neparasts un varētu pat teikt, ka šokējošs, ka bija jāizmanto savu mediju resursi, lai parādītu savai auditorijai.

Trešais– laikam jau naivi bija domāt, ka kaut viens resurss norādītu uz to twittera (vismaz to ziņu, kuru es pamanīju) ziņu, kas pirmā publicēja šo vēsti. Vai vismaz manu blogu kā ziņas [otro]pirmavotu. Protams, kam gan vajag atsaukties uz manu blogu :)!

Tikai nevajag padomāt, ka man žēl, kremt vai kā tamlīdzīgi- ne video bija manis taisīts, ne es biju tā īpašnieks, ne tur bija kāds c aplītī. Skaidrs, ka iemetot šādu materiālu publiskā telpā, tas arī tālāk tiek publiski padots un atsauce ir tikai un vienīgi labas manieres parādīšana (ja runa nav par lieliem un vareniem). Vienīgais, ko manīju, bija mana Youtubes kanāla skrīna izmantošana Diena.lv publikācijā (augšējais attēls. var redzēt manu logo). Un jā, twitter komūna smuki parāda savas labās manieres- ir gan linki, gan atsauces, gan viss pārējais.

Ceturtais– vēl jau var diskutēt vai video būtu nonācis līdz plašsaziņas līdzekļu pirmajām lapām un pirmajiem ekrāniem, ja es to ziņu nebūtu noklonējis savā orb.lv lapā un moderators to nebūtu izcēlis tvnet.lv pirmajā lapā. Ja pareizi atceros, tad video apmeklējumu skaits sāka ievērojami pieaugt tieši no tā brīža. Mana bloga apmeklētāju skaits nav tik liels, lai vienā, divās dienās aizsniegtos līdz lielo ziņu plauktam un šāda rakstu klonēšana šoreiz parādīja savu potenciālu. Kā nekā- tvnet ir pietiekami liels spēlētājs, lai tā pirmajā lapā ievietoto ziņu pamanītu arī citi lielie spēlētāji.
Ok, laikam sanāk tāda savas astes celšana, bet tas galīgi nav mans mērķis. Tāpat neviens man neticēs, ka aste man ir gana augsta :)

Šeit es vairāk gribēju izcelt to apstākli, ka ir iespējams labu (hmm, traku, ne pārāk normālu, šokējošu utt utml) video pacelt līdz pat lielo, nacionālo mediju līmenim. Tik vien tā darba, kā iedot kādam blogerim (piemēram, man :)) savu video un pēc kāda brītiņa ir iespēja parunāties ar Kārli Seržantu vai pagozēties kameras prožektora saulītē.

Piektais– un te man ir reāla cemme par mūsu vietējiem ziņu portāliņiem. Nezinu, kurš to ir sācis, bet izskatās, ka mūsējie prot spēlēt ”klusos telefonus” (ir tāda spēle, kur pačukstot vienam ausī kādu vārdu, tam ir tālāk jāiečukst dzirdētais blakussēdētājam. Parasti līdz beidzamajam aiziet ne tuvu tas, kas bija sākumā).

Pašķirstot visādus ziņu pārpublicētājus var redzēt Dieva zīmes. Piemēram, Mango.lv (nelinkošu) ir izdomājis paņemt manu video aprakstu un noņemt vārdam ”varoņdarbs” pēdiņas, kā rezultātā sanāk pavisam cita doma. Skatiens.lv (arī nelinkošu) izdomāja vēl labāku risinājumu- manu aprakstu nodēvēja par pašu jauniešu izteikumiem. Bija vēl pāris vietnes, bet ne jau to skaits ir galvenais. Galvenais ir tas, ka necenšas pat vienkāršas lietas tālāk nodot vienkārši. Kas tā par jocīgu žurnālistiku? Nevarētu teikt, ka šādi gājieni uzlabotu lapas prestižu lasītāja acīs.

Nobeiguma sadaļa tāpat es neko prātīgu nepateikšu, tāpēc viss paliek pa vecam- atstāju lasītājiem komentāru sadaļu, kur pateikt visu, ko par šo rakstu jūs domājat.