Vīzauz dzelmi_3.indd

Nosaukums: Vīza uz dzelmi. Ārpus atļautās robežas.
Autors: Marats Kalandarovs
Izdevniecība: Kontinents
Gads: 2014
LPP: 636

Tulkojums latviešu valodā- Laura Kalandarova

Par grāmatu-
Kopš prāmja Estonia katastrofas ir pagājis neilgs brīdis, bet joprojām emocijas nerimst un jautājumi ne tikai netiek atbildēti- to pat kļūst vairāk. Cilvēki pazūd, mirst noslēpumainos apstākļos, viņi tiek iebiedēti un terorizēti.
Žurnālists turpina savu izmeklēšanu un soli pa solim viņš virzās tuvāk samudžinātā stāsta galvenajiem varoņiem. Š
ie cilvēki nemīl zaudēt un viņš saprot, ka viņa dzīvība ne reizi vien būs apdraudēta.

Pirmo grāmtu lasīju ar lielu interesi. Un skaidrs, ka gaidīju arī nākamo grāmatu. Izrādās, ka nākamā grāmata, kurā ir apvienotas gan otrā, gan trešā- būs pēdējā. Jo autoram Maskavā, tikai īsu brīdi pirms manuskriptu atdošanas izdevējam, metro palicis slikti un turpat arī nomiris. Protams, sazvērestību teorētiķiem te ir gards kumoss, bet šoreiz paliksim tikai pie grāmatas.

Žurnālistam, kurš izmeklē un raksta par Estonia katastrofu draud briesmas. Viņam palīdz kolēģe no Vācijas. Prāmja katastrofas izmeklēšanas komisija acīm redzot tiek ietekmēta, jo piefiksē tikai tās liecinieku liecības, kuras saskan ar oficiālajiem rezultātiem. Valdības spītīgi klusē un nevēlas izcelt prāmi. Tā vietā uzliekot visam slepenības zīmogu uz vairākiem gadiem.
Cilvēki, kuri izglābās prāmja katastrofas laikā, mirst noslēpumainos apstākļos uz sauszemes.
Un visam pa vidu, kā neredzams ceļš, vijas kaut kas noslēpumains un baiss. Kaut kas, kas tuvākajā laikā nāks gaismā un ietekmēs vai pusi Eiropas iedzīvotāju likteņus.

Īstenībā šo darbu var lasīt ar dažādiem uzsvariem- var domāt, ka tas ir stingri dokumentāls un vairāk vai mazāk pietuvināts īstenībai. Var pieņemt, ka īstenība mazliet atšķaidīta ar autora fantāziju un pieņēmumiem. Vai arī lasīt to kā vienkāršu darbu, kurā viss ir fikcija.
Tur pat nav nozīmes, kāpēc un kurā brīdī kādu uzsvaru lasītājs ieslēdz- darbu tas neietekmē. Tieši otrādāk- padara interesantāku un liek prātam nemierā dīdīties : Un ja nu patiešām tā ir? Un kas tagad notiks ar Baltijas jūru? Vai tas viss jau nav sācies? Grāmata liek domāt par tādām lietām, kuras ikdienā nav pamanāmas. Liek aizdomāties par savu rīcību atrodoties ‘’ne tajā laikā un ne tajā vietā’’.
”Vīza uz dzelmi. Ārpus atļautās robežas” ir vairākas sižeta līnijas, bet ne visas saplūst vienā punktā un ne visām ceļi krustojas. Dažas tik pietuvojas viena otrai un dažām saistību var tikai nojaust.
Laba detektīva cienītāji noteikti būs sajūsmā. Arī spriedzes romānu piekritējiem te būs kur piesiet dūšu. Romantika te ir mazāk, bet to kompensē ekoloģisko problēmu cilāšana un to ietekmējošais ”vēsturiskais mantojums”. Par sazvērestību teoriju pinējiem jau minēju.
Laikam jāsaka, ka grāmata ir plašam interesentu lokam un nevajag baidīties, ka stāsts dēļ autora nāves varētu būt nepabeigts. Nē, viss ir pabeigts un beigas ir tieši tādas, kādām vajadzētu būt beigām- ar jautājumiem pilna pēcgarša.

Grāmatas vērtējums: 8/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.