Nosaukums: Vīza uz dzelmi
Autors: Marats Kalandarovs
Izdevniecība: Kontinents
Gads: 2010
Lappuses: 416

Par grāmatu-
1994.gada 28.septembrī prāmis Estonia devās savā kārtējā reisā no Tallinas uz Stokholmu.
Galamērķi nesasniedzis, tas nogrima Baltijas jūrā sev līdzi paņemot 852cilvēku dzīvības.
Bet ar to šī traģēdija nebeidzās- arī izglābtie cilvēki noslēpumaini gāja bojā un pazuda. Arī vēlāk nākusī oficiālā informācija krasi atšķīrās no žurnālistu ziņojumiem no glābšanas operācijas, kas liek aizdomāties par to, ka patiesību par šo katastrofu grib noslēpt ļoti augstas amatpersonas no vairākām valstīm.


Nesen šim baisajam notikumam palika 16 gadi. Un joprojām tur neskaidrību ir vairāk kā vajadzētu būt. Ja nokrīt kāds lidaparāts, tad kritiena cēloni palīdz noskaidrot melnā kaste. Ja nogrims kāds kuģis, tad izmeklēšanas komisija salīdzinoši īsā laika sprīdī atrod iemeslu.

Bet ar prāmi Estonia ir savādāk- jau nākamajā dienā visiem viss ir skaidrs. Vainīgs ir prāmja vizieris. Pārāk fiksi, lai būtu ticami… Un tāpēc Marats Kalandarovs ķērās klāt pie šī notikuma. Un pieredze šādu notikumu šķetināšanā viņam ir- kara vēsturnieks, žurnālists, rakstnieks, akadēmiķis, četrpadsmit dokumentālu grāmatu autors, daudzu literāru balvu autors. Tā kā drēbi viņš pazīst. Es pat teiktu, ka ļoti labi.

Grāmata ”Vīza uz dzelmi” nav pliks dokumentāls atstāsts par tā laika notikumiem. Tā ir brīnišķīgā veidā ietērpti reāli tā laika notikumi romāna formā. Ar reāliem personāžiem un reāliem notikumiem. Tas ir kā lasīt aizraujošu spriedzes pilnu romānu, kur viss notiek pa īstam. Lai arī beigas ir zināmas, tāpat noslēpumains ir katra varoņa liktenis.

Kā NATO virsnieki ir saistīti ar prāmi Estonia? Kās notika ar maiņas kapteini Avo Pihtu, kurš tika izglābts (un žurnālistu nofilmēts), bet vēlāk šis fakts tika noliegts (un nofilmētais materiāls pazudis)? Kas notika ar citiem apkalpes locekļiem, kuri izglābās un vēlāk tika atrasti noslīkuši? Kāpēc prāmis netiek izcelts no jūras dzelmes, bet tiek apzīmogots ar slepenības statusu uz 70 gadiem? Un neatbildētu jautājumu vēl ir ļoti, ļoti daudz….

Grāmatā skaidri tiek parādīts, ka jebkura iejaukšanās tajos notikumos var beigties bēdīgi tam drosminiekam, kurš nolēmis parakties nedaudz dziļāk, kā pieļauj oficiālā versija. Arī grāmatas autors pabija ne tikai cietumā, bet arī bija tuvu tam, lai savas žurnālista gaitas turpinātu citos žurnālistisko medību laukos.

Grāmatas secinājumi ir biedējoši- iesaistītās personas nav nekādi vienkāršie kontrabandisti, kas cenšas noslēpt pēdas saviem sīkajam, noziedzīgajam rūpalam. Tur iesaistīti valstu vadītāji. Un ne viens vien.
Iesaku jums izlasīt, lai varam kopīgi gaidīt otro grāmatu.

[xrr rating=10/10 imageset=tiny_star label=”Grāmatas vērtējums:”]

Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.