Nosaukums: Vakar, šodien, rīt.
Autors: Viktors Freibergs, Daniela Zacmane.
Izdevējs: Aminori.
Gads: 2022
LPP: 365

Par grāmatu
Divu kinomānu piezīmes par apmēram divsimt filmām.

Jau sen bija plāns izlasīt kādu no Viktora Freiberga grāmatām, jo ik pa laikam uzduros kādai sajūsminātai atsauksmei par vienu vai otru viņa grāmatu. Tā nu bibliotēkā nejauši uzskrēju virsū grāmatai ”Vakar, šodien, rīt”. Jāņem! Varēšu beidzot iepazīties ar viņa daiļradi.

Tagad, pēc izlasīšanas, ir sajūta, ka nebija īstā grāmata ar ko sākt iepazīties. It kā jau viss bija kā vajadzētu būt- divu viedu un sajūsminātu kino skatītāju iespaidi par redzētām filmām, bet tajā pat laikā palika dvēselē tukšums- kur piezīmes par dzīvi? It kā jau var pieņemt, ka kino skatīšanās jau arī ir daļa no dzīves, bet to kaut kā gribējās izlasīt arī piezīmēs. Jo pašu filmu apraksti ir kolosāli. Man patiešām patika. Ja vēl sākumā nespēju iešūpoties un pieņemt vienu otru lietu, tad jau īsi pēc grāmatas sākuma biju tā ielasījies, ka teju vai nospriedu- nu tik skatīšos visu pēc kārtas. Protams, laikā attapos, ka tik daudz laika man neviens nedos. Bet nu sajūtas palika. Sajūtām vēl plusu iedeva gan grāmatas formāts (gada plānotājs), gan brīnišķīgie mākslinieka Bruno Meļļa zīmējumi- trāpīgi, iederīgi un ļoti piemēroti rakstītajam.

Viens gan mīnus te ir- grāmatā sajauktas vienas filmas recenzija (beigu daļa no citurienes ielekusi).

Sākumā izaicinājums bija arī nepierastais fonts- katram autoram atšķirīgs ”rokrakstu fonts”, kurš bija diezgan liels izaicinājums, lai piešautu acis. Jo ar šiem rokrakstiem nesanāca slīdēt pāri lappusēm- nācās burtot kārtīgāk un līdz ar to arī lēnāk.

Pamatā grāmatā aprakstīta kino klasika, bet ir arī svaigāku gadu kino apraksti. Iespaidi ir īsi un ļoti koncentrēti, bet tajā pat laikā precīzi un ļoti izsmeļoši- ir skaidrs, kura filma uzrunā un kas tur ir jāredz.

Vēl no sākuma sajūtām bija grāmatas nepieņemšana. Man bija grūti pieņemt grāmatu, kuru es redzu drīzāk kā pierakstus internetā. Likās, ka grūti pieņemt to, ka nu būs jālasa vairāk kā divu simtu filmu iespaidi un vairāk arī nekā te nebūs. Nekā tāda, kas būtu interesants tiem, kuri tik ļoti nav iekšā kino. Bet ielasījos. Un patika. Varbūt gluži nesanāca ievadā solītais ceļojums truša alā, bet nedaudz platāks ekrāns tagad palika.

Grāmatas vērtējums: 7/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.