Nosaukums: Taureņu uzbrukums
Autors: Imants Ziedonis
Izdevniecība: Liesma
Gads: 1988
LPP: 158

Latvijas kultūras kanons- literatūra

Par grāmatu-
Imanta Ziedoņa dzejoļu krājums.

Ziedoni laikam var lasīt daudz un nekad viņš nebūs par daudz. Kaut kas viņa burtos ir. Šoreiz Ziedoņa dzejoļu krājums ”Taureņu uzbrukums”, kas ir ietverts Latvijas kultūras kanonā (un kuru es mēģinu izlasīt).

Ir grūti noraksturot šajā krājumā ietvertos dzejoļus- ja daļa liekas tik uzrunājoša un tik tuva, tad pretī ir kāda daļa nesaprotamo un svešo. Tā vien liekas, ka autors pārāk sakoncentrējās uz taureņiem un daži dzejoļi uz papīra likās kā vajadzības spiesti. Bet var jau būt, ka tie nebija rakstīt man šajā laikā. Kā parasti šādos gadījumos jāsaka- būs jāizlasa vēlāk vēlreiz.

Ļoti bieži mani dzejoļi pārsteidza- likās, kā padomju cenzūra to laida cauri? Vai tad 1988.gadā bija tik brīvas domas? Un ja vēl šajā gadā tas bija puslīdz pieņemami, tad dzejoļu tapšanas laiks ir bijis 6-8 gadus vēl iepriekš. Vai nu dzejniekam bija nojauta, vai arī vienkārši mūza darīja savu.

Var tikai piekrist teiktajam, ka krājumā taureņi simbolizē dvēseli- tādu trauslu un virs mākoņiem lidojošu vēlmi pēc kaut kā plaukstoša un brīva. Lasot dzejas rindiņas, ļaujies taureņu uzbrukumam un pats lido tiem līdzi. Bija labi. Mazliet nesapratu, bet pēcsajūta bija taurenīga.

Gribējās izvilkt dažas rindiņas raksta paspilgtināšanai, bet… bet kārtējo reizi konstatēju faktu, ka ja ne gluži katrs trešais dzejolis ir spilgts, tad noteikti katrā trešajā ir kāda rinda vai pants, kas aizķer. Tāpēc palikšu pie viena dzejoļa no šī krājuma, tikai skanošā veidā.

Grāmatas vērtējums: 8/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.