Nosaukums: Dželsomīno Melu zemē
Autors: Džanni Rodāri
Izdevniecība: Zvaigzne
Gads: 2003
LPP: 172

Gianni Rodari– Gelsomino nel paese dei bugiardi.,1959.
Tulkojums latviešu valodā- Silvija Ķuze

Par grāmatu-
Dželsomīno savas skaļās balss dēļ iekuļas nepatikšanās un nolemj doties plašajā pasaulē. Kādu dienu viņš nonāk Melu zemē, kurā visu laiku ir jāmelo, jo citādi valdnieka Džakomones spiegi notvers un ieliks cietumā. Vai arī trakonamā.
Dželsomīno nolemj atbrīvot Melu zemes tautu no Džakomones un viņam šajā darbā palīdzēs ar krītu uzzīmētais kaķītis Klibiķītis.

Ja vēl aizpagājušā gadā biju nolēmis likvidēt lasāmsarakstā sadaļu ”Bērnība”, tad pēc katras izlasītās grāmatas sāk likties, ka to noteikti nedrīkst darīt- ir tik jauki izlasīt kaut ko no bērnības vai domātu bērnībai (par pēdējo- tas tā nosacīti). Tie teksti, domas un personāži ir tik bērnišķīgi, ka pozitīvais visai nākamai dienai ir gana. Pēc šīs grāmatas nospriedu, ka ”Bērnības” sadaļa būs arī nākamajos lasāmsarakstos.

Dželsomīno jau tūlīt pēc piedzimšanas parādīja savu skaļo balsi- lustras un stikli vien plīsa. Kad viņš paaugās un ar balsi bumbierus kritināja no koka, tad kaimiņiem bija ko brīnīties un tie nodomāja, ka Dželsomīno ir burvis un rādīja uz viņu ar pirkstiem. To Dželsomīno nevarēja izturēt un devās plašajā pasaulē.
Tā viņš nonāca Melu zemē, kur visu laiku bija jāmelo un jānorēķinās ar viltotiem dālderiem. Ja darīs savādāk, tad nonāks cietumā. Jo karalis Džakomone bija izdevis šādu pavēli- visiem jāmelo, citādi būs bargi sodi.
Dželsomīno saprata, ka ar savu balsi var palīdzēt Melu zemes iedzīvotājiem un ja vēl viņam atrodas daži palīgi, tad skaidrs, ka šo darbu viņš var paveikt.

Izskatās, ka Rodāri ir kārtīgs revolucionārs- vispirms Sīpoliņš, tagad Dželsomīno. Arī varoņi līdzīgi- pirmajam bija augļi, ogas un dārzeņi, un arī otrajam darbam viņš turpat pie dobes vien būs stāvējis- krustmāte Kukurūzvālīte, gleznotājs Bananito, un pats Dželsomīno atvasināts no vārda Jasmīns.

Tāds jauks un bērnišķīgs sliktās valsts iekārtas attēlojums ar revolucionāru saucēju pirmajās rindās un gļēviem uzurpatoriem pretī. Starp citu- pēdējie ir izbijuši pirāti, kuri nolēma apmesties kādā salā, bet tā kā salas neatrada, tad apmetās kādā valstī un nosauca to par Melu zemi.

Varēja diezgan daudz paralēles vilkt ar mūsdienām un mūsu valsti- laikam katrā laikā un katrā vietā ir savi džakomones un ar likumu paģēr melot. Un tad ir iedzīvotāji, kuri netic, bet baidās. Tad jāgaida Klibiķītis, kurš uz sienām uzrakstīs patiesību.
Ļoti laba un jauka bērnu grāmatiņa ar tikpat labiem un jaukiem zīmējumiem, kurā arī pieaugušie var atrast kādu labu salīdzinājumu vai trāpīgu apzīmējumu.

Grāmatas vērtējums: 10/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.