Oriģinālnosaukums:
The Shape of Water.
Valsts: ASV/ Kanāda
Žanrs: Drāma/ Fantāzija
Režisors: Guillermo del Toro
Lomās: Sally Hawkins, Michael Shannon, Richard Jenkins, Octavia Spencer, Michael Stuhlbarg, Doug Jones
Gads: 2017

Par filmu-
1962.gadā kādā slepenā ASV laboratorijā ieved neparastu būtni. Divām apkopējām, kuras šajā brīdī gadījās būt klāt, tagad ir jāuzkopj telpas, kur šī būtne mīt. Viena no apkopējām- Elaiza, ievēro šajā būtnē to, ko citi nemaz necenšas pamanīt, tāpēc viņa ar šausmām uzņem ziņu, ka armijnieki izlemj būtni likvidēt. Elaiza saprot, ka viņa ir jārīkojas.

Divi Zelta Globusi (piecas nominācijas), Venēcijas kinofestivāla galvenā balva Zelta lauva (un vēl trīs balvas), un vēl 180 nominācijas, kā arī labas kritiķu un skatītāju atsauksmes. Filma gandrīz vai pavēl to skatīties.

Elaiza mitinās viena pati dzīvoklī virs kinoteātra un kopš bērnības ir mēma. Viņas vienīgie draugi ir kaimiņš- grūtībās nonācis mākslinieks, un kolēģe Zelda. Elaiza strādā par apkopēju kādā slepenā ASV militārā laboratorijā.
Kādu dienu viņa ir lieciniece, kā laboratorijā ieved kādu lielu akvāriju ar tajā mītošu būtni, kas ir līdzīga cilvēkam. Elaiza šo būtni iemīl un nolemj to izglābt, jo militāristi viņā nesaskata neko interesantu un nolemj viņu iznīcināt.

Te man vajadzētu sarakstīt veselu virkni ar pozitīviem apzīmējumiem, lai varētu kaut mazliet raksturot šo pasaku pieaugušajiem. Viss, absolūti viss bija noslīpēts, izveidots, parādīts un noskaņots tik labi, ka atliek vien ar atvērtu muti skatīties. Atmosfēras ziņā te bija izcili un vēl mazliet- sešdesmito gadu Amerika, melnbaltā kino mūzika, noslīpētas detaļas un izcili burvīgs galvenās lomas aktrises tēlojums. Noteikti uzslavu pelnījuši ar viņas kolēģi- visi kopā radīja izcilu stāstu, kuru noteikti gribēsies noskatīties vēlreiz. Te vēl noteikti vajadzētu izcelt to slikto militāronkuli- viņam izdevās ne par matu sliktāks uznāciens kā Elaizas lomas tēlotājai un pat izdevās izsaukt pret sevi līdzjušanu un vēlmi palīdzēt. Nu- vismaz pirkstus apārstēt.

Labas filmas nav tik daudz. Un tās vajadzētu noskatīties. Izcilas filmas ir vēl mazāk. Un tās būtu obligāti jānoskatās. ”Ūdens forma” būtu jānoskatās obligāti- nedaudz tumšos toņos un noskaņā ieturēta pasaka ar laimīgām (kā nu kuram) beigām ar izcili labu aktieru, režisora, operatoru, scenārista un visu pārējo iesaistīto darbu. Izcili!

Filmas vērtējums: 10/10
Citu filmu vērtējumi ir atrodami kino sadaļā.