Nosaukums: Sarkanais Pūķis.
Autors: Franss Gunnars Bengtsons
Izdevniecība: Liesma
Gads: 1991
LPP: 461

Frans G.Bengtsson- Rode Orm.,1941,1945.
Tulkojums latviešu valodā- Lizete Skalbe

Par grāmatu-
Notikumi grāmatā risinās ap 10.gadsimta beigām, kad vikingi aktīvi siroja tuvākā un tālākā apkārtnē un viņu zemēs ieradās kristietības sludinātāji.
Gatavojoties karagājienam uz ritumiem, vikingu kuģi piestāj kādā piekrastē Zviedrijā un sirošanas laikā sagūsta jaunekli vārdā Pūķis. Pūķis tiek labi ieredzēts sava spēka un gudrības dēļ, tāpēc viņš nekļūst par sirotāju vergu, bet par karabiedru. Kādā no kaujām Pūķis ar dažiem biedriem tiek saņemts spāņu gūstā un vairākus gadus viņš ir vergs uz kuģa līdz viņu ar biedriem atbrīvo un ieskaita karaļa galmā kā miesassargus.
Lai arī dienestā ir labi, Pūķim un viņa draugiem gribas uz mājām.

Šo grāmatu man kādā no grāmatu blogeru Ziemassvētku apdāvināšanas akcijām uzdāvināja Sibilla. Tā kā bija skaidrs, ka viņa sliktu jau neieteiks, tad biju gatavs drīz vien ķerties pie lasīšanas. Bet lasāmsaraksti pildījās savādāk, laika vienmēr pietrūka, bibliotēkā aizmirsu paņemt… tā arī nekādi netiku pie grāmatas lasīšanas. Līdz kādā grāmatu maiņas punktā pamanīju šo grāmatu. Likās- tagad lasīšu. Aha, nācās vēl pāris gadus pagaidīt līdz beidzot grāmatu izlasīju.

Tā arī bija- sliktu neieteica.

Pūķis vēl bija jauneklis, kad viņu citi vikingu sirotāji nolaupīja no mājām, bet ātri vien viņš kļuva par pilntiesīgu komandas locekli un savā pirmajā jūrasbraucienā drīz vien viņš pierādīja savas prasmes rīkoties gan ar zobenu, gan ar vārdiem. Kādā kaujā viņiem uzbruka spāņu kuģi ar ievērojamu pārspēku un sagūstīja Pūķi ar dažiem viņa biedriem. Vairākus gadus pavadīdams uz spāņu kuģiem kā vergs, Pūķis vēlāk tiek atbrīvots un kļūst par karaļa miesassargu. Pēc vairākiem gadiem viņiem rodas iespēja tikt uz mājām. Pa ceļam uz mājām gan viņam sanāca maza aizķeršanās- kļuva par konunga Haralda dusmu objektu, tāpēc viņš pārceļas uz dzīvi tālāk pierobežā. Tur ātri vien viņš kļūst par ievērojamu vīru un tā vien liekas, ka tālākā viņa dzīve būs mierīga. Bet liktenis ir lēmis piedzīvot viņam vēl dažus interesantus un bīstamus piedzīvojumus.

Nu ļoti labs gabals- vēsturiski ticams ar ļoti labu valodu. Bija patiess prieks par tulkotājas darbu. Tagad man ir vēlme dažus vārdus iepīt savā dzīvē (piemēram, pluta).

Patika grāmatas neatslābstošais ritms un vienkārša dzīves uztvere- laime ir, tad dzīvojam. Alus ir, tad dzīvojam. Nāvi pelnījis, tad nokaujam. Vienkāršs un tajā pat laikā eleganti savīts stāsts par to, kā būt vikingam devītā gadsimta beigās ar bezbailīgām cīņām, aizraujošiem piedzīvojumiem un interesantiem tēliem.

Manuprāt, šis darbs man ļoti labi būtu paticis arī agrā jaunībā- tur ir viss, kas piedzīvojumu kāram jaunietim ir interesants.

Iesaku ikvienam piedzīvojumu grāmatu cienītājam.

Grāmatas vērtējums: 10/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.