Nosaukums: Nogrimusī pasaule.
Autors: Džeimss Greiems Balards
Izdevniecība: AGB
Gads: 2003
LPP: 180

J.G.Ballard- The Drowned World.,1962.
Tulkojums latviešu valodā- Maija Cīrule

Par grāmatu-
Netālā nākotnē Saules starojuma dēļ ir izkusuši polārie ledāji un pasaules lielāko daļu ir pārklājis ūdens. Lielā karstuma dēļ cilvēki ir pārvākušies dzīvot tuvāk poliem. Dabā strauji notiek pārmaiņas tai atgriežoties Triasa perioda laikā.
Londona ir nogrimusi zem ūdens un tās vietā no ūdens slejas tik debesskrāpju augšējie stāvi veidojot savdabīgas lagūnas. Vienā šādā lagūnā kopā ar armijniekiem strādā biologi, lai kartētu jauno pasauli.

Vairs neatceros, kad un kur lasīju par Balardu, varētu būt, ka kāds grāmatu blogeris labi izteicās. Tik atceros, ka, īsi pēc šī aizmirstā iemesla, iegādājos no izdevniecības AGB divas viņa grāmatas- Kokaīna naktis un Nogrimusī pasaule. Pēdējo arī nesen izlasīju. Lielu sajūsmu izteikt grūti, bet patikšana bija.

Sajūsma nesanāca, jo pārāk jau drūmi toņi bija lasāmi- tāda kā bezcerība un nolemtība, kas pamatīgi piesūcināta ar teju vai nepanesamu svelmi, kura nospieda grāmatu varoņu vēlmi domāt un rīkoties sakarīgi. Tā vietā sanāca tāda kā apdullušu mušu dauzīšanās pret aizvērta loga rūti, kur vēlme palikt mijās ar vēlmi aizbēgt, vēlme iemīlēties mijās ar vēlmi pamest, vēlme cīnīties ar vēlmi atmest visam un visu.

Tā jau lasījās raiti uz priekšu un gribējās zināt ar ko viss beigsies un kāpēc notiek viena vai otra lieta, bet beigās…. beigās sanāca, ka grāmata ir ne gluži par notikumu, bet par sajūtām. Pati applūšana, svelme un zemes neesamība bija tikai kā fons. Visa esence bija cilvēku sajūtās un darbībās. Kā viņi spēja palikt cilvēki, kā sadzīvoja ar jauno pasauli, jauno iekārtu un arī ar atmiņām. Un ne jau dzīve daudzstāvu namu augšējos stāvos bija tā grūtākā. Daudz grūtāk bija atrast vēlmi turpināt dzīvot. Vismaz tā, kā to cilvēki darīja līdz šim. Un šī daļa neizraisīja sajūsmu, lai arī nevar noliegt, ka autoram izdevās meistarīgi uzburt elpu aizsitošu sajūtu, kas visu lasīšanas laiku (un pēclasīšanas laiku ar) nepatīkami kņudināja kaut kur pakausī. Un jā- atmiņa ir viena interesanta padarīšana (tas grāmatā tika labi parādīts).

Laba grāmata, kuras vienīgais mīnuss ir tās nākotnes drūmums (vai drīzāk- nākotnes cilvēku drūmums).

Grāmatas vērtējums: 9/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.