Nosaukums: Plutonija
Autors: Vladimirs Obručevs.
Izdevējs: Latvijas valsts izdevniecība.
Gads: 1957
LPP: 288

Влади́мир Афана́сьевич О́бручев , Плутония ., 1915.
Tulkojums latviešu valodā- Vitolds Žībelis

Par grāmatu
Kādu dienu profesors Kaštanovs saņem uzaicinājumu piedalīties ekspedīcijā uz Arktiskajiem apgabaliem, lai neizpētītajā areālā atrastu sauszemi. Tiek savākta spēcīgu zinātnieku komanda, kurai ar kuģi jādodas arktiskajos ledājos un jāizpēta šī zemeslodes daļa. Vēl neviens no viņiem nenojauš, ka viņu uzdevums nav tikai izpētīt virszemi, bet arī pārbaudīt teoriju par neatklāto pasauli Zemes centrā.

Šī ir kārtējā grāmata no bērnības, kuru bija labāk atstāt bērnībai. Tāpat kā Fregašu komandierus un Mednieku. Bet tā kā literatūras nemiers mani dīdīja, tad padevos un grāmatu iegādājos. Galvenais plāns bija palasīt meitai vakara lasīšanā. Tā teikt- lai jaunā paaudze iepazīst tēva bērnību!

Aha, kā tad! Sen nebija tik ilgi muļļātas nodaļas. Nu, nelasījās nemaz. Nepietiek, ka grāmatas sākumā it nekas ievērības cienīgs nenotiek, tā vēl sarakstīta smagnējā valodā, kas priekšlasīšanai galīgi neder. Nomocījāmies līdz kādai piecdesmitajai lappusei un nospriedām, ka jāmet miers. Nevar taču bērnam parādīt, ka tēvam bērnībā bija tik čābiska gaume.
Tāpēc nolēmu, ka pats klusumā piebeigšu grāmatu. Varbūt pēc tam parādīsies kaut kas no saulainās bērnības. Neparādījās. Nemaz.

Doma par dobo zemi un iekšējo pasauli, kurā saglabājušies senā flora un fauna, nemaz nebija tik slikta. Skaidrs, ka puišelim tajos laikos iet pie sirds neatklātas zemes un cīņa ar dažādiem nepazīstamiem dzīvniekiem. Pat, ja tās ir tikai skudras.

Kad puišelis nu ir vecs, tam acīs krīt zinātnieku izcilā pieeja- šaut un ēst! Kā jūs domājiet, ko viņi izdarīja pirmo reizi ieraugot mamutu? Pareizi- zinātnieki to nošauj un apēd! Un visu pārējo arī- šāva un ēda, šāva un ēda. Nu, labi- pa starpām arī fotogrāfēja un mērīja. Bet pamatā jaunā pasaules izpētīšana drīzāk bija tāds gastronomisks ceļojums. Arī tāpēc, ka tāda zinātniska jēga tur tā arī neparādījās- brauc četri vīri laivā, neskaitot suni, pa upi un ķer problēmas. Kad upe beidzas, tad meklē problēmas iešus. Pēc tam brauc atpakaļ.

Pie grāmatas beigām, autors ieslēdza savu ģeologa izglītību un centās visu salikt pa plauktiņiem, bet, jāatzīstas, ka tajā brīdī jau bija iestājies zināms nogurums no šīs grāmatas un galīgi vairs nebija vēlēšanās iedziļināties viņa hipotēzēs un to laiku teorijās.

Ja lasījāt bērnībā, tad atstājiet bērnībai. Ja plānojat lasīt tagad, tad… izslēdziet jelkādas pretenzijas un varbūt izdosies Plutona gaismā kaut mazliet izbaudīt Plutonijas skarbo dabu un garšīgos mamutus.

Grāmatas vērtējums: 5/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.