nepieciesamais_launums

Nosaukums: Nepieciešamais ļaunums.
Autors: Īans Tregilliss
Izdevniecība: Prometejs
Gads: 2013
LPP: 240

Ian Tregillis- Necessary Evil., 2013.
Tulkojums latviešu valodā- Evita Bekmane

Par grāmatu-
Reiboldam Māršam priekšā ir grūts un svarīgs uzdevums- viņam ne tikai jāizglābj sava meita no Grētas, bet jāizglābj arī visa cilvēce no eidoloniem.
Cenšoties ievirzīt vēstures notikumu gaitu labvēlīgākā gultnē, Māršs pamazām nojauš, ka arī Grētai šajā brīdī ir padomā sava scenārija uzspiešana.

Kopumā jāsaka, ka Asinszāles triloģija ir ļoti veiksmīgi izveidots stāsts ar labi pasniegtiem varoņiem un pārdomātu sižetu. Vienīgi nedaudz vīlos pēdējā grāmatā. Laikam pārāk lielas cerības liku uz to. Tā jau nebija slikti- trešā grāmata ļoti labi salika visu pa plauktiņiem un noslēdza notikumus. Tik mazliet iekrita acīs daži neloģiski gājieni un dažviet nepiemēroti teksti, tāpēc mans favorīts paliek otrā grāmata.

Reiboldam Māršam ir jānovērš tā nelaime, ko pasaulei atnesīs burvju uzrunātie eidoloni. Un viņam ir jāpieliek ne mazums pūļu, lai loģiski un sakarīgi saliktu visu pa plauktiņiem un nesalaistu visu tajā grīstē, kas bez Mārša iejaukšanās noteikti salaistos. Un vēl jāpapūlas noturēt savas jūtas rāmjos. Kā nekā blakus ir viņa sieva- jauna, mīloša un dzīves (un dēla) nesalauzta….

Tā kā Māršam nebija laika izdomāt plānu vēstures mainīšanai, tad viņam jāapbruņojas tikai ar to, kas viņam ir- ar savām zināšanām. Un paticoties tām, viņš soli pa solim virzās uz savas misijas veiksmīgu realizāciju- izglābt savu meitiņu. Nu, un pie reizes arī visu pārējo cilvēci.

It kā jau te vēl prasītos atstāstīt grāmatas notikumus, bet baidos, ka tad var sanākt izrunāties pārāk daudz un tā atklāsies dažas detaļas, kas var nedaudz noslāpēt lasīšanas prieku. Jo Asinszāles triloģija ir kā detektīvs, kuru jālasa pamazām un pēc kārtas.

Žēl gan, ka šajā daļā ”pazuda” Grēta, kura man paguva iepatikties otrajā grāmatā. Likās, ka te viņai tiek gatavota lielā skatuve un krāšņi tērpi. Bet nekā! Taisnības labad gan jāsaka, ka arī pārējie tēli te bija ”nekā”. Laikam tāpēc, ka te galvenais bija notikumi un to [ne]izpilde.

Nenoliedzami grāmatas vērtība ir labais iespaids par autora pārdomāto un glīti noformēto stāstu. Var redzēt, ka viņš ļoti cītīgi visas trīs grāmatas salicis pa plauktiņiem un saskaņojis visu, kas notikās un varētu notikties. Vienīgi tas beigu cēliens ar vienu burvi likās aiz matiem pavilkts.

Vēl pluss slēpjas apstāklī, ka pēc kāda laika šo darbu varēs pārlasīt. Un ne tāpēc, ka aizmirsies un prasīsies atsvaidzināt notikumus. Nē, te varēs lasīt no sākuma un cītīgāk pievērsties detaļām. Jau ar zinošāku skatu un tādu kā Grētas sajūtu.

Grāmatas vērtējums: 8/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.