Nāvējoši dzīvs

Nosaukums: Nāvējoši dzīvs.
Autors: Pīters Džeimss
Izdevniecība: Kontinents
Gads: 2014
LPP: 544

Peter James
Not Dead Enough 2007.
Tulkojums latviešu valodā- Uldis Šēns

Par grāmatu-
Ir nogalināta bagāta uzņēmēja Braiena Bišopa sieva Keitija. Sākotnējās izmeklēšanas pēdas norāda uz Braiena vainu. Tajā pat laikā viņam ir alibi. Rojam Greisam, kuram jāizmeklē šī slepkavība, pašam ir sarežģījumi privātajā dzīvē, kas apgrūtina izmeklētāja darbu. Pēc otrās slepkavības, kurā var nepārprotami saskatīt rokrakstu no Keitijas nāves apstākļiem, Rojs noprot, ka viņa pretinieks ir daudz slīpētāks nekā izskatās.

Lai arī grāmatas apjoms ir diezgan biezs, manuprāt, te pietrūka kāds strēķītis lappušu. Vismaz tā izskatījās, jo tika atvērtas durvis gana daudz sižeta līnijām, bet dažas no tām palika piemirstas. Un starp nenobeigtajām bija pat tādas, kuras diezgan cerīgi sākās.

Cilvēks, kurš sevi dēvē par Laika pavēlnieku, mierīgi staigā pa Saseksas pilsētu ielām un pludmalēm nolūkodams un izsekodams savus upurus. Viņam ir plāns un viņam nekur nav jāsteidzas. Jo viņam laiks ir diezgan. Jau ar pirmo slepkavību viņam izdevies panākt vēlamo rezultātu- policija ir apjukusi, prese ir sacelta kājās, viņš joprojām ir brīvībā… bet tas vēl nav viss viņa plāns.
Tikmēr policijas izmeklētājam Rojam nākas nomocīties ne tikai ar neparastām slepkavībām- viņam paziņo, ka ir manīta viņa pazudusī sieva, kura noslēpumaini pazuda pirms deviņiem gadiem. Tad vēl pāriniekam ģimenes problēmas. Tad vēl pašam jaunajās attiecībās sprunguļi, priekšniece uzēdusies… Komplekts pilns, lai nojuktu viss, kam jānojūk. Un visam kā kronis ir jauna slepkavība- gandrīz uz mata kā pirmā…

Izrādās, ka es jau kādu laiku atpakaļ biju iepazinies ar Džeimsa daiļradi – izlasīju viņa darbu ”Partneri”. Nevarētu teikt, ka uzrunātu, bet lasīt varēja.
Ja salīdzina, tad šoreiz bija daudz labāk- ar interesi sekoju līdzi grāmatā notiekošajam un prātoju iespējamos gājienus uz priekšu. To prātošanu gan ātri nācās atmest, jo pārāk vienkārši tika pieiets atminējumam. Un ar beigu nodaļām noplaka cerības, kas saistījās ar kaut kādu negaidīto pavērsienu par pazudušo sievu un autozagļiem. Var jau būt, ka tas bija vienkāršs māņu manevrs. Un es uzrāvos.

Lai vai kā ar māņu manevriem, pamata doma kriminālajam trillerim tika izpildīta- daži vakari ar noziedznieku un policiju bija pavadīti un sava izklaides deva saņemta. Vai izklaide varēja būt labāka? Manuprāt, jā.

Grāmatas vērtējums: 6/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.