Nosaukums: Mizerija
Autors: Stīvens Kings
Izdevniecība: Zvaigzne
Gads: 2012
LPP: 304

Stephen KingMisery., 1987.
Tulkojums latviešu valodā- Ina Strautniece

Par grāmatu-
Pols Šeldons- slavens bestselleru autors, pēc avārijas attopas Annijas Vailksas mājā. Annija nejauši pamanīja viņa avarējušo mašīnu un smagi cietušā šoferī atpazina savu iemīļotāko rakstnieku.
Annija uzņemas rūpes par cietušo un kopj viņu, jo viņa vēlas, lai Pols turpina viņas mīļāko romānu sēriju par Mizeriju. Un Polam tas ir jādara, jo Annija nepieņem atteikumu un viņai ir milzum daudz paņēmieni, kā piespiest bezpalīdzīgo rakstnieku uzrakstīt tādu romānu kādu viņa vēlas.

Šogad lasīšanas plānā man ir pieci Stīvena Kinga darbi- Mizerija ir trešais izlasītais no šī saraksta. Vēl daži ir izlasīti iepriekš. Likās, ka būšu pieradis pie autora rokraksta un lielu pārsteigumu nebūs- būs kādas šausmas, pārdabiskums, nepatīkamas sajūtas un iekšēja noskurināšanās. Bet Mizerija iebelza pa saules pinumu pamatīgi. Elpa aizsista un domas arīdzan. Laikam pie vainas tā reālistiskā sajūta, jo autors te iztika bez jelkādas fantāzijas. Viss bija dzīvs un sajūtams.

Pols Šeldons nule pabeidzis savu, viņaprāt, vislabāko romānu un atzīmējis šo notikumu ar dažām glāzītēm, dodas atceļā pie sava izdevēja. Ceļā viņu pārsteidz sliktie laikapstākļi un viņa automašīna avarē. Attopas viņš ar sadragātām kājām kādā nomaļā lauku mājā, kurā saimnieko kaismīgākā viņa darbu pielūdzēja Annija Vailksa– pusmūža sieviete, kura agrāk strādājusi par medmāsu. Annija dievina Pola radīto tēlu Mizeriju un nespēj viņam piedot šī tēla nogalināšanu, kas nozīmētu arī darbu par Mizeriju neturpināšanu.
Annija izmanto Pola bezpalīdzīgo stāvokli un liek viņam atdzīvināt Mizeriju, lai uzrakstītu jaunu romānu. Veltītu tikai Annijai Vailksai.

Es zināju, ka lasu Stīvena Kinga darbu un biju gatavs, ka būs kādas šausmas vai fobijas. Bet negaidīju neko tādu! Iepriekšējos viņa darbos bijā tādi fantastikas elementi un iznākumā vienmēr pietika vietas arī kaut kam labam un pozitīvam. Arī te, vismaz grāmatas pirmajā trešdaļā, nekas nesolīja, ka būs savādāk. Bet tad parādījās cirvis! Un tajā brīdi saproti, ka te viss var būt tālu no pozitīvā. Arī Annija ne tuvu nav tāda, kāda tev viņa izlikās. Un nekas nebūs tā, kā iedomājies. Ir traki un tālāk var kļūt vēl trakāk. Nav runa tikai par beigām- viss process būs tāds.

Vēl visam pa vidu bezpalīdzīgais Pols, kuram ne aizbēgt, ne paslēpties. Ja vēl mirkli iepriekš tu lasi un nevari saprast- ko tas nelga neizmanto to niecīgo iespēju un neizdara kaut ko, tad pēc brīža ar šausmām saproti, kāpēc viņš to nedara. Šausmīgi, ka tu viņu tik ļoti labi saproti. Un te nāk tas bonuss baisajām lasīšanas sajūtām- ne jau tikai Annija viņu notur šajā vientuļajā namā. Tas bonuss ir kaut kas no sērijas- skudriņas pa muguru vai matiņi saceļas. Tikai šoreiz tas notiek zem ādas. Vai pat kādu slāni dziļāk.

Skarbs, reāls un meistarīgi noslīpēts darbs, kurš uz ilgu laiku pārņems visas domas, iztēli un pat sarunas ar sevi.

Grāmatas vērtējums: 10/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.