Nosaukums: Kam ir un kam nav
Autors: Ernests Hemingvejs
Izdevniecība: Zvaigzne
Gads: 1989
LPP: 134

Ernest Hemnigway – To Have and Have Not.,1937.
Tulkojums latviešu valodā- Maija Andersone

Par grāmatu-
Harijs, neskatoties uz neveiksmēm un grūtībām, turpina riskēt, dodoties peļņā ar savu laivu- viņam nav svarīgi, kas jāpārved- kontrabanda vai cilvēki. Ja godīgi neizdodas uzturēt ģimeni, viņš atradīs veidu kā nopelnīt, jo viņš negrib samierināties ar to, ka viņam nekā nav.

Vajadzēja jau lasīt visus četrus grāmatā ietvertos Hemingveja romānus, bet es nolēmu dozēt- katru gadu pa vienam darbam. Lai arī Hemingveja rokraksts iet pie sirds, nedaudz jāuzmanās no pārdozēšanas (drūmums) un atstāšanas pusratā (ķieģelis, kā nekā). Un autora 120.dzimšanas dienu (21.jūlijs) var atzīmēt arī ar vienu viņa darbu.
Grāmata plauktā sabijusi gana ilgi, nekas nenotiks, ja pabūs vēl kādu brīdi.

Harijs ir nabadzīgs amerikānis, kas cenšas nopelnīt iztiku ar tūristu vadāšanu starp salām Kubā un organizējot viņiem makšķerēšanas izbraukumus. Bizness viņam rada iztikšanu, tāpēc viņš atsaka cilvēku kontrabasistiem, jo nevēlas riskēt ar savu dzīvību un laivu. Bet nejaušs notikums viņu spiež pieņemt riskantus piedāvājumus. Riskēdams ar dzīvību, Harijs mēģina nopelnīt iztiku sev un savai ģimenei. Diemžēl, bet bieži sanāk, ka tiem, kuriem nav nekā, paliek arī pie tā paša nekā vai pat vēl mazāk.

Tāds vienkāršs stāsts par nabadzīgajiem amerikāņiem (un kubiešiem), kuri mēģina nodrošināt sev iztikšanu. No darba viņi nebaidās un no riska ar ne. Ja vien tas dos kādus ienākumus un ļaus izkulties no nabadzības.

Romānā jau no paša sākuma tāds sērīgs noskaņojums, kas ar katru mirkli pieaug- galvenajam varonim, lai arī veiksme ik pa laikam uzsmaida, neveicas it visā- te viņam konfiscē laivu, te pašam sabojā veselību, te biedrus likvidē. Un visu laiku ir tā, it kā viņa paša lēmumi nespēlētu nekādu lomu- dzīve te ir ar tik sliktu humora sajūtu, ka hemingvejisks nobeigums ir labākais, kas var būt.

Interesanta grāmata, kas, neskatoties uz savu smago saturu, lasās viegli. Laikam pie vainas vienkāršā valoda. Mazliet gan uz zemi velk tas drūmums un bezcerīgais fons, bet nekas nav pārspīlēts- viss ir tieši tā, lai varētu just, ka līdzsvars ir ieturēts teju perfekti.

Grāmatas vērtējums: 8/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.