Nosaukums: Mēs – Dievi
Autors: Bernārs Verbērs
Izdevniecība: Zvaigzne
Gads: 2012
Lappuses: 463

Par grāmatu-
Trešā grāmata par Mišelu un viņa tanatanautiem. Šoreiz viņi ir tikuši vēl tālāk- viņi ir nonākuši Olimpa kalna pakājē, kur sengrieķu dievu uzraudzībā iziet dieva mācekļu kursu.

Trešā grāmata par Mišela Pensona un viņa tanatonautu piedzīvojumiem meklējot atbildi uz jautājumu- vai pēc dzīves ir dzīve? Un es jau otro reizi pārliecinos, ka jāsameklē būs arī pirmā grāmata- Tanatonauti. Jo, lai arī katra grāmata ir lasāma arī ”pa savam”, tās tomēr ir saistītas un pilnīgākas ainas uzburšanai vajag izlasīt arī pirmo grāmatu. Kaut vai tikai tāpēc, ka nākamās divas ir ļoti labas.

Šajā grāmatā Mišelam un viņa draugiem ir dots jauns pārbaudījums- viņiem ir jākļūst par dievu mācekļiem. Pavisam viņu mācekļu kursā ir 144 skolnieki. Un skolotāji nāk no sengrieķu dieviem- Arejs, Atēna, Krons, Poseidons, Afrodīte…. Mācību noteikumi ir pavisam vienkārši- jāsameklē labākais no mācekļiem. Un tāpēc Olimpa dievi pēc savas mācību vielas izņemšanas, atskaita no kursa, viņuprāt, nesekmīgāko studentu. Vai pat vairākus. Plus vēl visam pa vidu darbojas dievu slepkava, kurš ”piepalīdz” dievu skolotājiem samazināt audzēkņu skaitu.
Sanāk, ka grāmata ir tāda kā reliģiski mistisks detektīvs ar nelielu, bet diezgan noturīgu azartu.

Pēdējais vistiešāk izpaudās dievu mācekļu darbošanā ap 18.zemi- kur viņi, katrs izvēloties savu totēmu, mēģināja izveidot civilizācijas. Žurkcilvēki, skudrcilvēki, delfīncilvēki, lapseņcilvēki…. katram no dievu mācekļiem bija savs mērķis un savas idejas kā to visu realizēt un netika smādētas pat blēdīšanās. Jo dievu mācekļiem rūp ne tikai palikšana labāko pulkā, bet arī savstarpējais cīņasspars un azarts ņem virsroku.

Students pat Paradīzē ir students un nav svarīgi, ka studenti ir pasaules līmeņa domātāji un darītāji- ārpus nodarbībām viņus ziņkāre mudina izzināt- kas tad atrodas kalnā? Kas ir nākamais līmenis? Kam viņi tiek atlasīti? Kāpēc viņi tiek ierobežoti un turēti neziņā?

Diemžēl, vai par laimi, visi jautājumi netiek atbildēti- kā nekā šī, triloģijas pēdējā grāmata pati ir sākums jaunai triloģijai.

Puslīdz droši garantēju, ka izlasījuši vai nu ”Eņģeļu impēriju” vai ”Mēs- Dievi”, jūs būsiet pārņemti ar tālākām Mišela un viņu draugu gaitām. Jo te savu atradīs gan fantastikas piekritēji, gan psihologi, gan filozofi, gan arī vienkāršs lasītājs, kuram interesē patiešām laba grāmata.

Grāmata ”Mēs- Dievi” ir pilna ar jautrām domām, labām atziņām, citēšanas vērtām lappusēm un vēlmi aizdomāties vai mūsu zeme nav tikai kārtējais mācību līdzeklis dievu mācekļu rokās.

[xrr rating=10/10 imageset=tiny_star label=”Grāmatas vērtējums:”]

Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.