Nosaukums: Ledus debesis.
Autore: Jana Egle.
Izdevējs: Latvijas Mediji.
Gads: 2023
LPP: 122


Par grāmatu
Dzejoļu krājums, kurā apkopoti dzejoļi, kas radīti laika posmā no 2002. līdz 2022.gadam.

Janas Egles dzejoļu krājums ir trausluma esence gan dvēseliski, gan fiziski- dzejoļi ir emocionāli aizskaroši un teksti rindiņās ir trausli savienots ar domām starp rindiņām. Lasi un baidies ievainoties. Lasi un baidies pārraut šīs saitītes.

skaidri un nepārprotami sadzirdama ir
tikai klusēšana

Pašas grāmatas fiziskais trauslums gan man nepatika. Esmu pieradis grāmatu lasīt kur pagadās. Ņemt to līdzi somā, lasīt ceļā, automašīnā gaidot bērnu un kur tik vēl ne. Bet ar šo grāmatu tā neuzdrīkstējos- tik pie galda, tik tīrām rokām un baltiem cimdiem. Nezinu kāpēc grāmatai ir iedalīts tik trausls iesējums un tik plāni vāki. Var jau būt, ka saturiski mazāk interesantām grāmatām tas neko nenozīmētu- vienreiz izlasi un noliec. Bet te tomēr ir rindas pie kurām var atgriezties vēl un vēl- un katru reizi atklāt ko jaunu, ko nepamanītu, ko šobrīd uzrunājošu. Līdz ar to grāmatai, manuprāt, būs īss mūžs. Žēl!

kad zeme ar debesīm iet kopā
kas man var aizliegt pa taisno
iekāpt debesīs

Grāmatā esošie dzejoļi ir sadalīti četrās daļās. Par pirmo daļu (balādes) ir skaidrs. Bet, atzīšos, pārējo daļu dalījumu neuztvēru. Varbūt nemaz nevajag uztvert? Varbūt man tas viss bija viens stāsts, kurš tikai pierakstīts dzejas rindās? Jo tā arī man sanāca lasīt- kā stāstu. Ar iepazīšanos ievadā, ar mājas sajūtu, ar vēlākām pastaigām pa pilsētu un gar jūru, ar novecošanu un testamentu. Un tam visam pāri debesis.

un kamēr es priecīgi putēšu vējā
dziediet dziediet dziediet
lai mani pelni šņirkst jums starp zobiem
lai jūras vējš grauž jūsu acis

Laba dzeja. Labs stāsts.

Grāmatas vērtējums: 10/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.