lacplesis

Nosaukums: Lāčplēsis. Atgriešanās.
Autors: Valdis Rūmnieks
Izdevniecība: Zvaigzne
Gads: 2013
Lappuses: 119

Par grāmatu.
Lāčplēsis, cīnoties ar Melno bruņinieku, negāja bojā Daugavas dzelmē. Viņš izdzīvoja un, lai arī ievainots un vārgs, viņš ir cieši apņēmies atgūt spēkus un aizsargāt savu Lielvārdi.

Saite uz izdevēja mājaslapu- grāmata Lāčplēsis. Atgriešanās.


Pirmkārt, gribu uzteikt autora domu paturpināt eposu ”Lāčplēsis”. Vismaz man tā likās ļoti apsveicama un ieintriģējoša doma. Vienīgi baidīja mazais lappušu skaits- likās, ka šim turpinājumam vajadzētu būt apjomīgākam. Bet ne jau lappušu skaits vieš saturu lasāmāku.

Īsumā par grāmatu- Lāčplēsis, nogrūdis savu pretinieku dzelmē, izpeld kādā alā un atgūlies uz akmens, atpūšas pēc grūtā cīniņa. Nocirstās ausis asiņo un spēks viņu ir pametis.

Nespējot rast sev mieru un kā Lielvārdes aizstāvim esot tik vājam un neaizsargātam, Lāčplēsis nolemj doties uz Dziļo mežu, prom no cilvēkiem. Pa ceļam viņš sastop Rūsiņu, mazu puišeli, ar kuru Lāčplēsis sadraudzējas un nolemj savas gaitas turpināt kopā.

Tā nu viņi abi ar Rūsiņu dodas bīstamos piedzīvojumos, lai atbrīvotu zemi no ļaunajiem un atgūtu Lāčplēša spēku.

Atzīšos, cerēju, ka grāmata būs nedaudz pieaugušāka. Tā kā pasaka lielajiem bērniem. Šoreiz pasaka bija, bet ne gluži lielajiem. Protams, var arī lasīt lielie, bet, manuprāt, šī grāmata ir vairāk domāta skolas vecuma bērniem. Kā reizi šo stāstu varētu paturpināt pēc literatūras stundā apskatītā eposa ”Lāčplēsis”. Un, ja šo grāmatu lasa un uzlūko ar ne tik pieaugušu skatu, tad turpinājums ir tīri pieklājīgs.

Domāju, ka skolniekiem šī grāmata varētu patikt- nodaļas īsas un piedzīvojumi aprakstīti gana saistoši, īpaši neiedziļinoties ainavu un varoņu aprakstos. Tai pašā laikā arī pieturās pie vecajiem, labajiem līdzekļiem kā jau latviešu pasakās un teikās pieņemts- dažādas burvju lietiņas, kas palīdz Lāčplēsim un Rūsiņam cīņā.

[xrr rating=8/10 imageset=tiny_star label=”Grāmatas vērtējums:”]

Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.