Nosaukums: Dzeja
Autors: Klāvs Elsbergs
Izdevniecība: Mansards
Gads: 2009
LPP: 432

Par grāmatu-
Klāva Elsberga dzejoļu krājums, kurā apkopoti dzejoļi no trim krājumiem, kā arī vairāki pirmpublicējumi un dzejoļi ārpus krājumiem.

Tuvojoties gada nogalei, pamanīju, ka esmu izlaidis aprakstu par Klāva Elsberga dzeju. Izlasīju jau gada sākumā, bet līdz grāmatas aprakstam blogā tā arī neesmu ticis. Tagad pat tā īsti nezinu, ko rakstīt. Visi sākotnējie iespaidi ir padzisuši. Tā jau par dzeju ir grūti kaut ko uzrakstīt, te vēl iespaidi palikuši kaut kur pavasarī, vasarā un rudenī. Tas, ka iespadi palika labi un grāmata patika, tas ir skaidrs. To jau zināju, kad aktīvi medīju šo izdevumu pa lietoto grāmatu pārdotuvēm. Likās, ka nāksies būt pieticīgam un būs vien jāņem ciet kāds no viņa iepriekšējiem izdevumiem, kā notika brīnums un tiku pie sava eksemplāra.

rūgts ir ne tikai analgīns
bet arī dzīve ziniet

Krājumā ir milzums daudz dzejoļu, kuri liekas tik saprotami, tik mīļi, tik personīgi…. varētu te rakstīt viņa rindiņas vai pat veselus dzejoļus, bet tāpat ar to būs par maz. Tā vilkme pēc viņa dzejas ir neizskaidrojama vārdiem, tikai sajūtama.

Tagad mēģinu atminēties- vai bija kāda starpība starp šiem trim dzejoļu krājumiem, kas ietverti grāmatā? Liekas, ka lasīju kā vienu veselumu. Bez īpašām pauzēm un mēģinājumiem salīdzināt. Laikam var teikt, ka starpības nebija, bija tikai summa. Summa ar milzīgu plusu un pozitīvu sajūtu gan lasīšanā, gan pēclasīšanā.

arvien dziļāk dzīves akā
skatiens tā kā piliens krīt
arvien grūtāk paklanīties
arvien grūtāk pasmaidīt

arvien grūtāk sadraudzēties
arvien grūtāk vainas dzīst
arvien dziļāk dzīves akā

arvien grūtāk kādu nīst

Grāmatas vērtējums: 10/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.