Nosaukums: Brīvais pāris
Autors: Dario Fo, Franka Rame
Izdevniecība: Панорама
Gads: 1998
LPP: 27

Dario Fo– Coppia aperta, quasi palancata.,1983.

Par grāmatu-
1997.gada Nobela prēmijas literatūrā ieguvēja Dario Fo viencēliena luga.

Laikam jau šī luga nebūtu tā, pēc kuras vajadzētu spriest par Dario Fo meistarību un Nobela prēmijas cienīgu domu lidojumu. Bet, ko darīt- kas ir, to lasām. Nepavisam jau nebija slikti- bija ļoti jauka un izklaidējoši jautra izrāde par sievas un vīra attiecībām, kur pamatā tiek spiests uz publikas iepīšanu nosacītā ģimenes konfliktā.

Pēc lugas izlasīšanas, nolēmu paskatīties vai šis darbs nav piedzīvojis kādu iestudējumu mūszemes teātros. Tā vien likās, ka šī luga labi iederētos kādā mazā zālē izklaidējošam īsbrīdim. Un izrādās, ka ir- pavisam nesen Ventspils teātrī piedzīvota pirmizrāde. Laba iespēja redzēt kaut ko no Nobela prēmijas sarakstījuša autora.

Taisnības labad gan jāsaka, ka Dario Fo šo darbu sarakstīja kopā ar savu sievu Franku Ramē. Bet tas nekas- klusiņām šo skaitīšu kā nobelēta autora darbu.

Lugā darbojas trīs personāži- Antonija (sieva), vīrietis (vīrs) un profesors (mīļākais).

Antonija, nogurusi no vīra sānsoļiem, nolem darīt sev galu. Jau vairākkārtīgi mēģinājusi, bet katru reizi atgriezta atpakaļ šaisaulē.
Vīrs viņai draud, lūdzās, pat apsola laboties. Bet tā kā Antonija bija tik daudz cietusi, raudājusi un paklausījusi… jā viņa bija pat paklausījusi vīra ierosinājumam kļūt ne par vienkāršu precētu pāri, bet kļūt par brīvo pāri. Katrs dara ko grib, meklē mīlestību kur grib un kad grib. Un otrs neveido nekādus ierobežojums.
Bet, kas to deva! Izrādās, ka vīram nemaz nav tik vienkārši pieņemt, ka viņa, mūžīgi mājās sēdošā sieva, ir atradusi mīļāko. Un nevis kaut kādu, bet fizikas profesoru, kurš ir ne tikai gudrs un iejūtīgs, bet arī skaisti dzied un spēlē ģitāru.

Ko te vēl piebilst- jautrs, itāļu temperamentam piestāvošs gabals ar attiecīgiem dialogiem un vienkāršu uzbūvi. Lai neizskatītos pēc vienkārša ģimenes konflikta, tad skatītājiem ir atvēlēta publikas loma ar uzrunām un replikām.

Lasās labi, situācijas amizantas un komiskas, brīvo attiecību aiziešana absurdā un diezgan jestrs nobeigums. Man patika.

Grāmatas vērtējums: 8/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.

Itāļu valodas pratējiem video ar visu izrādi un autori Antonijas lomā: