Nosaukums: Ķīpsalas putni
Autors: Dace Rukšāne
Izdevniecība: Dienas Grāmata
Gads: 2009
Lappuses: 149

Par grāmatu-
Grāmatā ”Ķīpsalas putni” ir apkopoti 18 stāsti, kuros katrā slēpjas maza daļa no Ķīpsalas un varbūt nedaudz lielāka daļa no putna.


Līdz šim saskarsme ar Daces Rukšānes daiļradi man sākās un beidzās ar vienas slejas izlasīšanu laikrakstā ”Diena”. Un tas bija tik sen, ka to vairs atcerēties nav vērts. Vienkārši sapratu, ka viņas radītais stils un saturs, nav priekš manis. Tieši tā arī es uztvēru ziņas, ka viņai ir iznākusi kāda jauna grāmata- tas nav priekš manis.

Viss plūst, viss mainās. Tā varu teikt pēc tā, ka man rokās īstā brīdī patrāpījās viņas pēdējā grāmata ”Ķīpsalas putni”. Visas grāmatas bija izlasītas un nekas jauns, rokas stiepiena attālumā, nebija, tad ķēros pie putniem. Un … un jau ar pirmo stāstiņu (romāniņu, nodaļiņu (pamazināmā formā tāpēc, ka tie patiešām ir īsi)) es sapratu, ka kaut kas ir mainījies. Vai nu stils, vai saturs, vai arī es, bet tas nav svarīgi- grāmata aizrāva.

Ja cilvēkam putnu zinātne aprobežos tikai ar ”tas tur, kas lido un bija nu tādā krāsā”, tad nevajag atmest grāmatai ar roku- putni tur ir, bet vairāk kā fons. Varbūt vairāk pat kā priekšplāna fons, bet katrā ziņā stāsti ir vairāk par cilvēkiem. Par cilvēkiem, kuri dzīvo relatīvā klusumā un kaimiņu ielokā. Par cilvēkiem, kuri ir savā zaļajā pasaulītē, bet tajā pat laikā lielas pilsētas steiga un burzma ir tepat blakus.

Viena īpašība, kas mani gan reizē mulsināja, gan priecēja ir stāstu savstarpējā mijiedarbība. Tu vari lasīt un uztvert katru stāstu kā atsevišķu objektu, bet tajā pat laikā, gandrīz nemanot, tie savstarpēji saskaras un pārklājas. Mazliet, bet tajā pat laikā pietiekami, lai varētu teikt nevis- visi stāsti bija forši, bet- visa grāmata bija forša.

[xrr rating=8/10 imageset=tiny_star label=”Grāmatas vērtējums:”]

Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.