Nosaukums: Dvēsele sviestmaižu kārbiņā.
Autors: Kotrīna Zīle.
Izdevējs: Jānis Roze.
Gads: 2023
LPP: 164

Kotryna Zylė “Siela sumuštinių dėžutėje”., 2021.
Tulkojums latviešu valodā- Dace Meiere

Par grāmatu
Desmit, mazliet pabaisi, mazliet mistiski stāstiņi par notikumiem, kuros satiekas kaut kas no šīs dzīves un kaut kas no tās dzīves.

Šo grāmatu paņēmu ar domu, ka būs vakara lasīšanai mazajai meitai. Nebija vis! Gluži tā, ka nepatika, meita neteica, bet pirmie divi stāsti viņu neaizrāva. Tad nu nolēmu viņu nemocīt un pievērsāmies citai grāmatai. Bet šo izlasīju pats. Jo man patika gan tie pirmie divi stāsti, gan pārējie. Bet meita gan jau pati pēc kāda laika izlasīs. Kad jutīs, ka nu ir laiks.

Lai arī minēts, ka stāsti būs tādi pašausmīgi, es tur drīzāk manīju tādu kā noslēpumainību, ne baisumu. Var jau būt, ka jauniešiem (kuriem, it kā, šī grāmata ir domāta), viens vai otrs stāstiņš liksies baiss, bet neba jau baidīt ir šīs grāmatas uzdevums. Manuprāt, drīzāk to varētu salīdzināt ar teikām un leģendām. Tik šajā grāmatā daļa no tām ir atnākusi pie cilvēkiem mūsdienās. Un tad nu šie īsie, bet ļoti kodolīgie stāstiņi parādā, kā tas varētu izskatīties.

Patika grāmatas formāts- vispirms stāstiņš, tad tēta paskaidrojums par to, kas šajā stāstiņā bija un kāda ir tā tradīciju, parādību un citu būtņu izcelšanās. Un kādas ir sekas vienai vai otrai lietai. Tāds kā senču paskaidrojums.

Stāstiņi rāda, ka ne visam ir racionāls izskaidrojumus vai zinātnisks pamatojums. Dažreiz lietas vienkārši notiek, jo tu esi labs, vai arī tu to ļoti vēlies. Vai tā ir laime vai veiksme vai arī vienkārši kāds no TĀS puses tev palīdz vai gluži otrādi- cenšas nodarīt gauži, jo… jo nu tāds ir viņu darbs.

Grāmatas vērtējums: 10/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.