apstavesana

Nosaukums: apSTĀVĒŠANA
Autors: Kaspars Kļaviņš
Izdevniecība: Mansards
Gads: 2009
LPP: 183

Par grāmatu
Grāmatā ir apkopoti autora referāti par dažādām Latvijas vēstures tēmām no nedaudz nepierastāka skatu punkta.

Saite uz izdevēja mājaslapu- grāmata apSTĀVĒŠANA.


Grāmatas apraksts un satura rādītājs mani ieintriģēja jau pašā sākumā, tiklīdz paņēmu grāmatu rokā- Livonija, Pumpura eposs, Svētie meži un to pielūgšana, Jersikas vieta Eiropas vēsturē, vai Baltija ir sengrieķu eposa dzimtene?…

Neslēpšu, ka gan Zīmogs sarkanā vaskā, gan Laimoņa Pura tetraloģija, gan mākslas filmas un citi literatūras avoti manā vietā jau bija izveidojuši priekšstatu par latviešu un vācu kungu attiecībām.
Šī grāmata, ja ne apgāza, tad lika padomāt un pārdomāt. Un ne tikai par latviešu un vāciešu (holandiešu, flāmu, dāņu, utt) attiecībām. Arī par to, ka vēsture var būt arī savādāka. Uz šiem notikumiem var (vajag?) paskatīties arī savādāk.

Vēsture taču ir ierocis, darbarīks, ar kuru mēs pamatojam savas vērtības, stāvam par tām. Tādēļ tā nav tikai pagātne, bet gan mūžam aktuāla tagadne.

Protams, ne viss man šajā grāmatā patika, ne viss likās pieņemams, un ne visam piekritu. Bet nevaru noliegt, ka autors māk pamatot savu viedokli un, jā- pat pārliecināt. Lai gan ne mirkli nejutu jelkādu uzspiestību no viņa puses- viss tika pasniegts korekti un pašsaprotami.
Un tas nostrādāja pilnībā- aizdomājies par tādām lietā, kurām iepriekš nepievērsi uzmanību. Tā teikt- sāki pārvērtēt savas valsts vēsturi un dažus savus priekšstatus par to.

Es pirmīt minēju, ka grāmatā apkopoti autora referāti par dažādām vēstures tēmām (nezinu vai tos ir pareizi saukt par referātiem?)- kopskaitā 15. Gan pārpublicējumi no dažādiem izdevumiem (piemēram, Karogs), gan no uzstāšanās dažādās konferencēs.

Tekstā ir bagātīgs atsauču skaits, kas katras nodaļas beigās ir atšifrēts. Tāpat ir ļoti daudz citātu no dažādiem darbiem. Arī dzejoļu fragmenti.
Jāsaka, ka pēc šīs grāmatas izlasīšanas, mans lasāmo darbu saraksts izauga vēl par kādām desmit grāmatām- atsauces, dzejas rindas un citas norādes, taisni vai liek izlasīt konkrēto darbu no kurienes atsauce ir ņemta.

[xrr rating=10/10 imageset=tiny_star label=”Grāmatas vērtējums:”] Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.