vonnegūts

Šogad aprīlī tā gadījās, ka blogārē notika Vonnegūta lasīšanas akcija– visi, kuri juta, ka Vonnegūts nav lasīts, vai lasīts sen, ar kādu, brīvi izvēlētu Vonnegūta darba lasīšanu un darba atraksta pēcāku ievietošanu blogā, atzīmēja autora devīto nāves gadadienu.

Es arī ņēmu dalību šajā pasākumā. Un īsi pēc tam ienāca prātā šo pašu domu paturpināt. Nu jau plašākas akcijas ietvaros. Nezinu vai šoreiz blogāres lasošā daļa piedalīsies, bet katrā ziņā ceru uz to.

Par šo lasīšanas akciju:

Vonnegūta dzimšanas diena ir 11.novembris. Miršanas datums- 11.aprīlis. Rupji rēķinot- starpā ir pusgads. Piekritīsiet- ideāli cipari, lai uzrīkotu lasīšanas akciju.

Tad nu šis būtu jāizmanto, lai divas reizes gadā, šo mēnešu vienpadsmitajos datumos, sagatavotu un nopublicētu atrakstu par vienu Vonnegūta darbu. Un pēc dažiem gadiem, uz autora apaļsimto dzimšanas dienu, varētu teikt, ka ir izlasīti visi viņa latviski tulkotie darbi.

Kāpēc tieši Vonnegūts, jautāsiet? Tāpēc, ka šāda akcija ar viņu sākās. Tāpēc, ka man mājās krājas neizlasītas viņa grāmatas. Tāpēc, ka piemēroti datumi. Tāpēc, ka Vonnegūts ir jāizlasa un jāpārlasa. Tāpēc, ka klasiķi ir jālasa. Un pēdējais- kāpēc gan ne?

Savelkot datus no interneta, man sanāca šāds saraksts ar latviski tulkotiem Vonnegūta darbiem:

”Mehāniskās klavieres”
”Titāna sirēnas”
”Māte nakts”
”Kaķa šūpulis”
”Dievs Jūs svētī, Rozvotera kungs” jeb ”Pērles cūku priekšā”
”Lopkautuve Nr. 5” jeb ”Bērnu krusta karš”
”Čempionu brokastis” jeb ”Ardievu, zilā pirmdiena!”
”Balagāns” jeb ”Vientulībai nē” (paldies Andrim par norādi)
”Ietupinātais”
”Līķu Pēteris”
”Galapagu salas”
”Zilbārdis” jeb ”Rabo Karabekjana biogrāfija”
”Fokus Pokuss”
”Laikatrīce”
”Armagedons atskatoties”
”Cilvēks bez valsts”

Kopā sanāk piecpadsmit Vonnegūta darbi. Pāris ir lasīti, daži vēl nav plauktā, bet lielais vairums plauktā gaida savu kārtu.

2022.gada 11.novembrī būs Vonnegūta simtā dzimšanas diena. Palikuši trīspadsmit atzīmējami datumi. Tas nozīmē trīspadsmit grāmatas. Ja arī vēl kādam ir tikai pārītis no viņa darbiem lasīts, tad glīti sanāk, ka autora simto dzimšanas dienu varētu sagaidīt kopā ar izlasītām visām viņa latviski tulkotajām grāmatām. Ja izlasīto grāmatu skaits ir cits, tad jau nav problēma lasīšanas maratonakciju pasteidzināt vai arī kādu datumu izlaist (vai arī pārlasīt kādu darbu). Protams, vēl jau var iejaukties kāda izdevniecība un šajā laikā izdot vēl kādu, iepriekš netulkotu darbu (es par to tikai priecātos).

Līdz 11.novembrim ir palicis viens mēnesis. Manuprāt, pietiekami ilgs laiks, lai paspētu izlasīt savus šībrīža lasāmos un sameklētu Vonnegūta lasāmo (un izlasīt). Un vēl 11.novembrī blogā publicēt atrakstu. Tad, līdz 11.aprīlim būs vēl vairāk laika, lai izlasītu un atrakstītos par jau nākamo viņa darbu. Un tā līdz 2022.gada 11.novembrim.

Ļoti priecāšos par kompāniju. Ja nē, tad nāksies šo maratonakciju veikt lepnā vientulībā.