Jūs aplūkojāt šo bildi un izlasījāt virsrakstu? It kā kopā sanāk amizants salikums. Bet varbūt tomēr tā vairāk izskatās kā ņirgāšanās? Kā jums šķiet- vai var likt šādas bildes un mēģināt tajās saskatīt ko smieklīgu, amizantu, uzjautrinošu?

Šobrīd es negribētu runāt tikai par šo manu bildi, bet vispārīgi. Par bildēm kur cilvēks netīši vai tīši nobildē vai samontē kādu bildi, lai vēlāk ievietojot internetā (ar parakstu/virsrakstu vai zemtekstu) par to uzjautrinātos pats un uzjautrinātu pārējos. Tai pat laikā viņš/viņa nemaz neaizdomājas, ka šādi viņš var aizskart to cilvēku vai tā cilvēka radiniekus. Vai aizskart citus cilvēkus, kuri tādās bildēs nevar/negrib saskatīt humoru.

Varbūt, ka tas vispār ir normāli un pat ļoti apsveicami, ka sabiedrība ar veselīgu (te būtu tāds lielāks uzsvars uz veselīgu) humoru spēj pasmaidīt un pieņemt smaidīšanu par ratiņniekiem, ubagiem, homoseksuāļiem, melnādainiem, aziātiem, čukčām… Ja vēl kādā bildē ir homoseksuāls melnādainais čukča, kurš ubago sēžot ratiņkrēslā, tad vispār ir veselīgais smaids līdz ausīm. Bet varbūt, ka tas viss ir katra indivīda (un sabiedrības kopumā) smadzeņu puves indikators- uzjautrināties (kaut vai veselīgi) par tiem, kuri ir savādāki?

Kur sākas un vai vispār ir jāsākas kādai robežai, kad ievietotie attēli vai video attaisno savu humora nešanas mērķi? Varbūt, ka bez tādiem ir vienkārši jāiztiek? Vai varbūt tomēr nē, jo jebkurš no apsmietajiem ir arī daļa no sabiedrības un līdz ar to var teikt, ka sabiedrība var veselīgi pasmieties par sevi pašu?

Ja ratiņnieks uztaisa humora bildi vai video par ratiņiekiem, tad var smieties visi, bet ja kāds neratiņnieks uztaisītu šādu humoru, tad tā jau būtu vērtējama kā ņirgāšanās? Ja kāds homoseksuālis izstāsta anekdoti par homīšiem, tad visi var smieties, bet heteroseksuālis šādā gadījumā būtu dabūjis homofoba apzīmējumu.

Bet varbūt tas ir pilnīgi dabiski- smieties par sevi, sev līdzīgiem, citādākiem, savādākiem, vājākiem, labākiem. Tieši tikpat dabiski kā uztraukties un rūpēties par sevi, sev līdzīgiem, citādākiem, savādākiem, vājākiem, labākiem….