Laikam lielais vairums jau zina, ka šo piektdien būs otrais (un pēdējais) Saules aptumsums 2008.gadā. Latvijā, kā jau ierasts, būs novērojams tikai daļējs aptumsums. Rīgas iedzīvotāji aptumsu var sākt vērot jau no plkst 11:47, kad sākas daļējs Saules aptumsums. Aizņemtākie var savas disketes vai rentgena bildes sagatavot īsi pirms 12:51, kad Rīgā būs novērojama maksimālā fāze. Šajā mirklī Mēness Sauli aizsegs par 38%. Ja jums pusdienas laiks nav ierobežots, tad mierīgu sirdi varat pavadīt vēl nepilnu stundiņu līdz daļējā Saules aptumsuma beigu fāzei, kas būs 13:54.

Ja gadījumā ārā ir biezi mākoņi vai arī šefs neļauj ne uz brīdi atstāt darba vietu, tad ieslēdzam pilna Saules aptumsuma tiešraidi un vērojam. Video varēs redzēt gan NASA mājas lapā (šeit vai šeit), gan arī tiešraidē no Ķīnas (šeit).

Ceram uz labu laiku gan pie mums, gan internetā un sagatavojam uzpariktes (disketes, rentgena bildes, nokvēpināti stikli, speciālas brilles utt) labākai vērošanai. Pats mēģināšu sastellēt teleskopu un sagatavošu kādu nokvēpinātu stiklu.

Ja nepaveiksies ar laika apstākļiem, tad nav ko bēdāt- 16.augustā Latvijā būs novērojams daļējs Mēness aptumsums. Vienā no šiem aptumsumiem jau vajadzētu paveikties ;)