Nosaukums: Aplis
Autors: Žans Marī Gistavs Leklēzio
Izdevniecība: Omnia Mea
Gads: 2002
LPP: 205

Par grāmatu
Grāmatā apvienotas vienpadsmit Ž.M.G.Leklēzio noveles.


Uz bibliotēku es parasti dodos ar špikeri, kurā ir sadrukāti visi mani Nobela saraksta lasāmie darbi. Ar domu- ja nu ko pamanu vai arī ja jāpalūdz palīdzība bibliotekārēm. Šoreiz sanāca pirmais- kamēr pie jauniešu plauktiem meklēju kaut ko no nepabeigtās bērnības, nejauši pamanīju šo grāmatu. Precīzāk- acīs iekrita autors. Laikam tā biežā ”iešana” caur nobela sarakstu kaut ko ir ielikusi arī atmiņā. Droši vien uz beigām es šo sarakstu zināšu no galvas :)

Tad nu priecīgs ar atradumu devos uz māju un sāku lasīt.
Pēc pirmajām cik tur novelēm, tas prieks noplaka. Nē, raksta jau viņš forši. Pat ļoti forši! Visas viņa noveles var baudīt kā gleznu, kura top tavu acu priekšā. Tik tēlaini, tik spilgti, tik ticami un varētu pat teikt- fantastiski labu sajūtu uzburošas ainas. Bet… Bet tas drūmums, kas vijās cauri….
Pat tāda kā neizbēgama un nepārraujama bezcerība ar nolemtību valda visās novelēs. Prieks pazuda. Bet lasītprieks nemazinājās, jo patiešām bija interesanti lasīt tos drūmos gabalus, jo viņam tas drūmums, kas bija aptvēris noveļu tēlus, tika bagātīgi atšķaidīts ar poētiski krāšņiem dabasskatiem, sajūtām un domām.

Es nešaubos, ka Leklēzio ir pelnījis Nobela prēmiju literatūrā, bet man tik māc šaubas, ka šī ir jauniešiem domāta grāmata. Pārāk jau nu smagas tēmas viņš tur apskata- notriekta motocikliste, motociklu bandas izvarota meitene, nelegālais migrants, izbēdzis cietumnieks, depresīva meitene, kura slēpjas nojaucamā mājā, puišelis no nabadzīgo kvartāla…

Protams, nevar noliegt, ka arī jauniešiem šī grāmata būs ne tikai interesanta, bet arī noderīga, jo visās novelēs autors liek pārdomāt katru stāstu. Gribot negribot pēc izlasīšanas galvā ir vesela gūzma ar jautājumiem un smagām nopūtām. Un tie var arī nelikties mierā kamēr pats neatbildēsi un neizpūtīsi visas nopūtas.

Es noteikti gribētu ieteikt palasīt Leklēzio noveles, jo tās gleznas, ko viņš uzglezno katrā novelē ir to vērts, lai pieciestu smagumu, kas tajās valda.

[xrr rating=10/10 imageset=tiny_star label=”Grāmatas vērtējums:”]

Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.