Pirms dažām dienām pamanīju ziņu, ka Andrejs Mamikins pārvācies uz dzīvi Krievijā. Pie reizes arī devies pie šīs valsts propagandista, lai paziņotu gan par saviem plāniem, gan, lai izmantotu iespēju un pabojātu Latvijas tēlu. Un daži soctīklos pauda neizpratni- kā tad tā! Viņš taču bija ar asu prātu apveltīts, viņš neko tādu agrāk nedarīja, viņš bija labs.

Kāds viņš bija, to nezinu. Bet nolēmu, ka jāpameklē, ko tad viņš tādu labu te darīja un vai tiešām iepriekš nekas nebija manāms no viņa šībrīža pretvalstiskās domāšanas.

Skaidrs, ka viņa draugi vai līdzgaitnieki noteikti zinātu labāk pastāstīt, kas viņš ir un ko darīja. Vai arī viņa daiļrades skatītāji un lasītāji. Bet tā kā neesmu ne pirmais ne otrais, un arī daiļradi neesmu ne lasījis, ne redzējis, tad nolēmu pašķirstīt internetu, kur noteikti varētu iepazīties ar viņa un līdzgaitnieku viedokļiem. Jā, ne viss un ne vienmēr būs objektīvi, bet kādu nojausmu te varētu rast.

Protams, pirmais trāpās vikipēdijas šķirklis. Īss, sauss un diezgan neko nepasakošs. Vēl nesen tur bija ievietots citāts no 2012.gada intervijas ar viņu- kur viņš atzinīgi un sirsnīgi izsakās par Latviju to salīdzinot ar Krieviju. Vai tā bija vēlme pataisīt viņu labāku un latviešiem mīļāku? Šobrīd šis citāts atrodams tikai vikipēdijas krievu valodas versijā.

Tālāk vienkārši- ejam cauri internetam, periodikai un liekam puzli kopā. Beigās jau vajadzētu redzēt no kādiem māliem viņš īstenībā bija taisīts.

Sākam ar Latvijas Vēstnesī 15.12.2000. publicēto ziņu, ka Ļeņingradā dzimušais Andrejs Mamikins ir uzņemts pilsonībā naturalizācijas kārtībā. Ar visu personas kodu un kārtas numuru 1.118. Parakstījis Gorbunovs un Labucka.

Te uzreiz gribētu likt klāt vienu īsu interviju ar viņu. Datumu šai intervijai neatradu, bet google saka, ka tā notikusi vairāk kā pirms desmit gadiem (domāju, ka šī intervija tapa ap 2001.- 2002.gadu, kad viņš vēl strādāja laikrakstā ”Subbota”. Tas ir- īsi pēc pilsonības saņemšanas).

Intervijā viņš stāsta (aptuveni pārfrāzējot), ka pilsonības saņemšanas process viņam bija pazemojums, ka pilsonību viņam pasniedza naivas tantiņas, par jūsu partijām nebalsos un… viņš turēja kabatā figu, kad atbildēja par Latvijas vēsturi.

Viņa vadītos raidījumus neesmu redzējis, bet par tiem vairākkārtīgi izsakās citi. Piemēram, ka viņš savos raidījumos aicina dažādus krievu ekstrēmistus, kuri nekautrējas paust pretvalstiskus paziņojumus. Piemēram, ka 41. un 49.gada deportācijas bija pārāk maigas, ka Latvija esot tā konstruēta, ka saprot tikai nūjas valodu, ka te ir vienalga kādā krāsā karogs un kāda himna.

Par vienu šādu izgājienu- 2009.gada 18.novembra raidījumā, viņš saņēma gan bargu kritiku, gan sodu, jo vienkārši atļāvās valsts dzimšanas dienā ielikt aptauju, kurā jautāja vai Latvijas proklamēšana nebija kļūda?

Pēc tam sāka savus uzskatus maigi paslēpt aiz viedokļa vairoga. Bet tāpat dominējošs bija krievu ”ekspertu” viedoklis, kuriem pretī vienmēr likts vieglāk manipulējamu latviešu viedoklis. Saprotams, žurnālists mēģina provocēt, lai liktu sabiedrībai knosīties un domāt. Bet te vairāk izskatās provokācija ar citu mērķi, jo nez vai deportācijas attaisnošanu var dēvēt par labu provokāciju.

Arī par Jāņu svinēšanu viņš izteicies nicinoši- bezjēdzīgi svētki, kuros visi dzer.

2017.gadā izteicies, ka neredz nekādu jēgu no NATO un, ka viņiem te nav jābrauc aizstāvēt Baltiju.

4.maijs ir vilšanās un uzmetiens.

Dedzīgi aizstāvēja Maksimu Koptelovu pēc viņa aicinājuma Latviju pievienot Krievijai. Starp citu- tā petīcija vēl joprojām ir aktīva un gaida savus parakstītājus.

Lai arī pats vēlāk mēģināja izlocīties, bet tā viņa ieliktā sirsniņa palika pie 2016.gada ziņas, ka jāsvin Krievijas dienu 18.martā, kad okupēja Krimu. Un vēl būtu labi, ja okupētu Latviju.

2019.gadā jau vienreiz bija pie Solovjova, kur parunāja ar Žirinovski.

Gan jau rūpīgāk pieejot un mazliet vairāk sekojot viņa profesionālajai darbībai, būtu atrodams vēl viens otrs īlens, kuru tad nepamanīja, negribēja pamanīt, nelikās svarīgi. Manuprāt, ar augstākminēto pietiek, lai nevajadzētu paust izbrīnu par to aso prātu, labo cilvēku un agrāk tāds nebija.

Īlens nav piga- kabatā nenoslēpsi.