maksla.jpg

Ik pa laikam izskan ziņa, ka ir apzagts kāds muzejs vai izstāžu zāle un nozagto mākslas darbu vērtība ir vairāku miljoni dolāru. Slikti, nepatīkami, skumji.

Arī vakar Šveices policija paziņoja, ka šo svētdien trīs bruņoti vīrieši ar slēpotāju maskām uz sejas, no muzeja Cīrihē nozaga četras gleznas- Sezāna, Degā, Van Goga un Monē darbus, kuru kopējā vērtība sasniedz 163,2mlj $. Tā rupji rēķinot 40miljoni par katru gleznu. Iespaidīgs cipars!

Izlasot šo ziņu, prātā ieskrēja prātuliņa- un ko gan ar šādu laupījumu tālāk var darīt? Tā vienkārši pārdot nez vai izdosies- gan jau, ka policija tam ir gatava un tā vien gaida kur šāds piedāvājums izskanēs, lai ātri vien savāktu zagļus (izklausās labs scenārijs).

Vēl varētu būt otrs variants- pasūtījuma darbs priekš kāda fanātiska kolekcionāra, kuram savas mājas slepenajā kambarītī trūka tieši šādi te mākslas darbi. Tas nozīmē, ka neviens par šo kambarīti nezinās un tos darbus neviens vairāk neredzēs (tas jau būtu sliktāks, lai arī ticamāks scenārijs). Manuprāt, diezgan bezjēdzīgs gājiens, jo draugiem un paziņām šos darbus rādīt nevar, stāstīt arī nevienam nevar…. sanāk tāds kā egoistisks skopums.

Un vispār- desmiti vai simti miljoni par gleznu nav tā kā bišku par traku?

 

/Attēlā redzams viens no nozagtajiem darbiem- ‘’Zēns sarkanā žaketē’’ 1888.g., P.Sezāns/