It kā mēs esam ziemeļu tauta, it kā mums ir sniegotas ziemas (+/-), it kā mums ir daudz slēpotāju, bet… kāpēc mēs uz olimpiskajām spēlēm nevaram aizsūtīt vairākus, patiešām labus slēpotājus?

Negribu neko sliktu teikt par mūsu slēpotājiem Vankuverā, jo, ja jau viņi tur ir, tad ir pelnīti šo iespēju nopelnījuši un garām laist šo iespēju nedrīkst. Lai arī viņu rezultāti nav spīdoši, toties tie ir šobrīd Latvijas labākie. Vai tie ir jāpieņem, vai par tiem jāpriecājas, vai ar tiem jāsamierinās, tas, lai paliek katra paša ziņā.

Man vairāk interesē, kāpēc līdz šim brīdim Latvija nav izaudzinājusi normālus slēpotājus? Kaut vai divus (ok, kaut vai vienu). Kuri, ja ne paceļ medaļas, tad vismaz liek līdzjutējiem naktī rausties ārā no migas, lai turētu īkšķus- A ja nu?! Ja nu šoreiz?!.

Nedomāju, ka tas ir sarežģītākais vai dārgākais sporta veids. Visi priecājas par to, ka mums ir viena no pasaulē piecpadsmit kamaniņu un bobsleja trasēm. Bet kas liedz izmantot sniega iespēju?

Vai tad Latvijā nav neviens, kurš būtu ar mieru trenēties slēpošanā tā nopietnāk? Nav tradīcijas? Nav treneru? Neticas…

Pavērojot sniegotās brīvdienas, tad var redzēt, ka tauta ir uz slēpēm- i no kalna, i distancē. Šogad tautas slēpojums ”apkārt Alaukstam” spēja sapulcināt 1200 dalībniekus. Starp citu- šajā slēpojumā rezultāti nemaz nebija sliktāki kā labam dažam olimpietim. Tā kā ir no kā izvēlēties.

Varbūt, ka vaina ir meklējama nevis slēpotāju trūkumā, bet slēpošanas augšējos plauktos? Jo cerības izkonkurēt skandināvus, somus, vāciešus ir niecīgas un tāpēc nav vērts atbalstīt kādu slēpotgribošu, lai arī perspektīvu, latvieti. Tāpat medaļu nebūs.

Skatoties vēsturē nedaudz jau jocīgi paliek par to ziemeļu tautu- līdz pagājušajām olimpiskajām spēlēm Turīnā, Latviju slēpošanas distancēs pārstāvēja 12 sportisti. Tikai 12! Trīs dāmas un 9 kungi. Turīnā piepulcējās vēl 4 (Oļegs Maļuhins, Valts Eiduks, Intars Spalviņš, Oļegs Andrejevs). Vankūvera piepulcinās vēl divus- Aneti Brici un Jāni Paipalu. Tātad kopā 18 sportisti distanču slēpošanā.

Vienpadsmit olimpiādēs Latvijai bija ko piedāvāt tikai astoņpadsmit distanču slēpotājus. Manuprāt, priekš ziemeļniekiem daudz par maz.