freids

Nosaukums: Sapņa interpretācija
Autors: Zigmunds Freids
Izdevniecība: Zvaigzne ABC
Gads: 2015
LPP: 648

Die traumdeutung
Sigmund Freud
1899
Tulkojums latviešu valodā- Igors Šuvajevs

Par grāmatu-
Zigmunda Freida 1899.gadā iznākušā un vairākkārtīgi papildinātā darba pirmizdevums latviešu valodā. Par to, ka sapnis ir cilvēka un viņa dzīves sastāvdaļa, nevis kaut kas nejaušs vai pārdabisks.

Saite uz izdevēja mājaslapu- Zigmunds Freids- Sapņa interpretācija

Tas, kas man galvā ir no senākiem un nesenākiem sapņiem palicis, tā vien prasās pēc kādas izskaidrošanas vai vismaz sakārtošanas. Tāpēc likumsakarīgi ir nelaist garām iespēju izlasīt Zvaigznes nesen izdoto Zigmunda Freida grāmatu Sapņa interpretācija.
Vai saņēmu to, ko gaidīju. Pamatā- jā. Jo atbildes bija. Sakārtošana arī (varbūt). Bet, protams, vēl palika kaudze ar neatbildētiem, vai drīzāk jāsaka- neatrastiem jautājumiem.

Jau pirms lasīšanas nolēmu grāmatai pieiet tikai un vienīgi no sava skatu punkta. Izslēdzot visus darba nozīmīguma, popularitātes un tamlīdzīgus faktorus. Tīra personiska patikšana, uzrunāšana un noderēšana. Un jau ar pirmajām nodaļām bija skaidrs, ka patikšana ir. Uzrunāšana arī. Un …. un noderēšana arī, jo vai nu grāmata vai sagadīšanās, bet iepriekš man sapņi nekad nebija palikuši tik ilgi ”klāt” un pie tam tik detalizēti.

Bet nu par pašu grāmatu.
Neteikšu, ka tā ir interesanta, aizraujoša un viegli lasāma. Nu, varbūt ”interesanta” var atstāt, bet priekš pārējiem epitetiem šī grāmata nav domāta. Te vairāk tiek spiest uz zinātkāri un vēlmi izglītoties. Kā arī saprast un nemitīgi domāt līdzi, lai varētu visu uzņemto informāciju sakārtot ”pa plauktiņiem”. Grāmata neapšaubāmi ir noderīga un izglītojoša. Varbūt tas ir subjektīvi, bet ir brīži, kad uzreiz no konkrētas nodaļas vai tēmas var ko nesaprast, bet tas nekas- pamazām bilde tiek likta kopā aizvien lielāka un krāsaināka, jo ik pa laikam aplūkotie piemēri atkārtojas un tiek papildināti.

Grāmatai ”Sapņa interpretācija” ir 7 lielas nodaļas, kurā aplūko sapņa zinātnisko literatūru, interpretācijas metodes, sapņa deformāciju, sapņa materiālus un avotus, utt. Katrā no šīm nodaļām ir aplūkotas vairākas tēmas, kā, piemēram, attiecības starp sapni un garīgām slimībām, kāpēc sapni pēc pamošanās aizmirst, simboli sapnī, intelektuālie sasniegumi sapnī.

Interesanta bija nodaļa par to kā sapņi var brīdināt par kādām saslimšanām. Izvelkot dažus citātus:
Sirds slimnieku sapņi parasti ir ļoti īsi un beidzas ar baiļpilnu pamošanos.
Plaušu slimnieki sapņo par nosmakšanu, drūzmu.
Gremošanas traucējumu gadījumā sapnī ir priekšstati no baudīšanas un riebuma jomas.

Grāmata man palika pilna ar lapiņām (ātri pa rokai atrastām piezīmju lapiņām vai viekārši kam tādam, ko var ielikt starp lapām) pie kurām nolēmu obligāti vēl reiz pa reizei atgriezties un pārlasīt. Gan, lai atcerētos kārtīgāk. Gan, lai saprastu kārtīgāk. Gan, lai sapņotu kārtīgāk.

Nešaubos, ka visi, kuriem grāmata bija vajadzīga kā ēst, to jau ir iegādājušies. Tad no savas puses varu ieteikt tiem, kuri savā izvēlē pirkt/nepirkt, lasīt/nelasīt vēl svārstās, tad beigt to darīt un ķerties pie grāmatas. Uzņemtā informācija pilnīgi noteikti paplašinās skatu uz miega dzīvi.

Grāmatas vērtējums: 10/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.