Tas notika lībiešu zemē

Nosaukums: Tas notika lībiešu zemē.
Autors: Alberts Gulbis
Izdevniecība: Liesma
Gads: 1978
LPP: 166

Sērija: Stāsti par vēsturi

Par grāmatu-
12.gadsimta sākumā Daugavas krastos ierodas vācu tirgotāji. Vietējie lībieši viņus laipni uzņem un tirgojās ar viņiem. Bet pamazām vāci, būvēdami akmens mūrus, kaļ plānus gan par savas ticības uzspiešanu, gan uzkundzēšanos.

Ja kāds ir lasījis laikrakstā ”Pionieris” Māra Putniņa zīmētos komiksus, tad gandrīz vai gribētos teikt, ka ir lasījis arī šo grāmatu. Bet tikai gandrīz. Kaut kas te ir arī savs.

Vanems Ako vada savu Daugavas lībiešu ciemu, kas atrodas uz salas Daugavā. Viņam ir jārūpējas par savu ciematnieku aizsardzību, taisnīgu tiesu un atbaru ievākšanu, lai uzturētu karavīrus. Iet jau visādi, bet dzīve ir mierīga, ja vien neskaita žemaišu sireniekus.
Kādu dienu pie viņiem piestāj kuģis ar vācu tirgotājiem. Izdevīga tirgošanās bija pa prātam abām pusēm. Pat ļāva vāciem uzsliet savu namu, kur dzīvot un preces turēt. Pamazām vācieši izprasīja sev lielāku zemes gabalu, kur uzcēla mūra namu. Ieradās arī karakalpi un mūki. Sākās domstarpības un kaujas.
Pret pārspēku saliniekiem spēki ir par vājiem un daži izdzīvojušie ir spiesti doties pie Gaujas lībiešiem, lai arī tur jau var dzirdēt kara taures.

Tāds, mazliet naivs tēlojums par senajiem laikiem. It kā jau autors ir centies uzburt to laiku ainu un iedot kādam personāžam arī ko vairāk par ”viņš bija tik un tik gadu vecs”, bet neko vairāk te saņemt nevar- viss ir īss un kodolīgs kā centīga skolēna sacerējumā. Var jau būt, ka pamatskolas laikā man tas patiktu (īsi teikumi, puika gandrīz vai galvenajā lomā, ieroči, kautiņi,…), bet šobrīd tas viss liekas pārāk pliekans. Bez garšas, bez asuma.

Saprotu, ka autoram bija vēlme pieturēties pie hronikām un Kotkaness (puika, viens no galvenajiem tēliem) bija tikai tāda bezmaksas piedeva, kuram viņš negribēja vai arī nemācēja piešķirt ko vairāk par pašķidru ”re kā gāja viņiem 12.gadsimtā”.

Pat nezinu vai var ieteikt lasīt- ja kāds ir lasījis bērnībā, tad labāk, lai arī paliek ar bērnības iespaidiem. Ja nav lasījis, tad liela nelaime nebūs, ja izlaidīs. Galu galā- ir labākas ”to laiku” grāmatas (piemēram, Zīmogs sarkanā vaskā).

Grāmatas vērtējums: 5/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.