Nosaukums: Taraskonas Tartarens
Autors: Alfonss Dodē
Izdevniecība: Latvijas Valsts izdevniecība
Gads: 1960
LPP: 129

Alphonse Daudet– Tartarin de Tarascon.,1872.
Tulkojums latviešu valodā- Elza Stērste

Par grāmatu-
Tartarens ir jocīgs tips. Ko tur runāt- Taraskonā visi ir jocīgi, bet Tartarens viņu vidū izceļas. Tartarenam patīk lielīties, izcelties un būt uzmanības lokā. Tā viņš salielās, ka nošaut lauvu viņam ir tīrais nieks. Tik jāaizbrauc uz Āfriku. Taraskonā šo ziņu uzņem ar gavilēm un Tartarenam nekas cits neatliek, kā doties uz Āfriku lauvu medībās.

Šī grāmata manās rokās nonāca nejauši- pirmā doma bija nest uz bibliotēku maiņas galdu, bet tad nospriedu, ka vajadzētu taču izlasīt papriekšu. Lai nav tā, ka būšu palaidis garām ko interesantu. Kā nekā arī Zentas Ērgles darbā ”Tā tik bija vasara!” šis darbs ir pieminēts (tiesa gan- tikai nosaukums). Izlasīju. Un nospriedu, ka varēju droši nest uz maiņas galdu. Varbūt būs vēl kāds, kuram gribēsies iegrābties.

Taraskonas Tartarens ir apaļš vīrelis, kuram patīk izcelties, lielīties un visādi dižmanīgi iznesties. Viņš izšķīra strīdus vietējā krogā, bija labākais cepuru mednieks un arī labākais romanču dziedātājs. Likās, ka Tartarenam nekā netrūkst, bet savā bravurībā iztecis solījumu par lauvu medībām, nu viņš bija iedevis taraskoniešiem iemeslu nemitīgi atgādināt par šo solījumu. Un, kas solīts, tas jādara. Tartarens dodas uz Āfriku medīt lauvas. Tik nelaime, ka Āfrikā to lauvu palicis maz. Vai gandrīz nemaz.

Grāmatas anotācija stāsta par ”satīrisko romānu ciklu par Taraskonas Tartarenu”, bet dzīvē… nu, var jau būt, ka deviņpadsmitā gada nogalē šis cikls lasītājiem šķita satīrisks. Var jau būt, ka satīrisks tas šķita arī divdesmitā gadsimta vidū, kad tika iztulkots latviski. Bet tik grūti šo satīru ieraudzīt šodien. Ja tāda maz tur bija.
Tāds pliekani juceklīgs stāsts par tēlu, kurš nav ne smieklīgs, ne arī smieklīgas ir viņa darbības. Mēģināju iejusties un saskatīt tur to varbūtējo humoru, bet neizdevās. Varētu pat teikt- neinteresanti un nesmieklīgi.

Grāmatas vērtējums: 3/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.