spele_sakas

Nosaukums: Spēle sākas
Autors: Ernests Klains
Izdevniecība: Whitebook
Gads: 2015
LPP: 448

Ready Player One
Ernest Cline
2011
Tulkojums latviešu valodā- Agija Krasta

Par grāmatu-
2044.gads un pasaulē valda enerģētiskā krīze, bezdarbs un liela nabadzība. Bet cilvēki tāpat turpina dzīvot un baudīt dzīvi. Precīzāk- virtuālu dzīvi, jo ir radīta virtuāla pasaule- Oāze, kurā tu vari būt kas vien vēlies, mācīties, strādāt, pelnīt naudu. Vai arī nedarīt neko, bet dzīvoties pa Oāzi.
Kādu dienu mirst Oāzes radītājs un viņš savā testamentā novēl visu savu bagātību un Oāzi tai skaitā, tam, kurš atminēs viņa uzdevumu. Izies viņa spēli.

Saite uz izdevēja mājaslapu- Ernests Klains- Spēle sākas.

Gan pats grāmatas nosaukums, gan visi izlasītie priekšraksti jau solīja, ka šī būs pamatīga datorgrāmata. Izrādījās- te bija ne tikai datori, bet arī seriāli, mūzika un filmas. Pie tam visai biezā slānī.
Atzīšos, tas biezums mani mazliet smacēja un neļāva īsti izbaudīt grāmatas lielāko vērtību- vella ātrumā uz priekšu ritošos notikumus. Un te nu spēj tikai aprīt rindiņas pēc rindiņām. It kā jau nekas īpaši jauns un nedzirdēts galvenos vilcienos nebija- nabadzīgs puika, visu atstumts, ierāvies sevī un savā Oāzes vizierī, pamazām izbūries cauri visai astoņdesmito gadu popkultūrai, tika priekšā visai pasaulei un kļuva par omednieku nr 1 (omednieki bija tie, kuri meklēja Oāzes veidotāja paslēpto Lieldienu olu). Tā nu vieni viņu sāka apbrīnot, citi neieredzēt un vēl citi bija gatavi nogalināt. Gan virtuāli, gan pavisam reāli.
Bet pamazām, soli pa solim un ar nedaudzo virtuālo biedru palīdzību, viņš soļoja pretim savam mērķim. Beigas jūs jau nojaušat.

Bet te nav svarīgs tas iznākums. Te būtiski ir labi pasniegtais ceļš. Un nevajag baidīties, ka nespēlējat ne datorspēles, ne jums bērnībā bija zilitons, ne skatāties seriālus. Tas viss ir svarīgi ir tikai grāmatas varoņiem. Jūs mierīgi varat sekot viņu gaitām un pieņemt visu to, ko viņi saka par patiesību un grāmatas sižetam nepieciešamu. Jo nez vai ir daudz tādu, kuri spēj iziet pacman bez aizķeršanās vai arī atceras visādas graudainas izšķirtspējas spēlītes. Man tas bija sveši, lai gan videospēļu automātu zālēs kādu laiku pavadīju.

Bet nu vēl mazliet par pašu grāmatu- gandrīz visa darbība norisinās virtuālajā pasaulē, jo īstā dzīve ir pilna ar deģenerātiem, bezdarbniekiem, piesārņojumu, drūmumu un pelēcīgumu. Kaut kāda atombumba ar parādās.

Tikai Oāzē viss ir pa īstam- smaidi, prieki, varoņi un pēc Halideja nāves, arī medības. Tā nu viss stāsts grozās ap puiku vārdā Veids un viņa urķēšanos Halideja mīļākajās filmās, seriālos, spēlēs, autoros, aktieros, mūzikā…. visur, kur vien varētu atrasties kāda norāde pirmajai atslēgai. Atslēgai, kura spēj atslēgt nākamo līmeni un pietuvina tevi pie kārotā mērķa- lielas bagātības un Oāzes mantošanas.

Tādi kā Veids te ir tūkstošiem. Un visi urķējas. Ir pat komandas, klani un paliela, visu nīsta korporācija, kura ar cer tikt pie garā kumosa. Tā nu viņi virtuāli cīnās un mēģina viens otru apsteigt rezultātu tablo.

Autors ar apskaužamu regularitāti lasītājam atgādina par savām pamatīgajām zināšanām astoņdesmito gadu datoru un video pasaulē, ka dažreiz jau sāka likties- viņš cenšas pārsālīt. Bet nu balansu tomēr neizjauca un galvenā doma stāstā palika- par to, ka jebkuram, arī nabaga bārenim, ir iespēja izcelties, cīnīties un uzvarēt. Un arī tie, kas cīnās par uzvaru (godīgi un cēlu mērķu vadīti) netiks aizmirsti. Pie tam autors līdz pat ceturtajam vākam spēja noturēt jau sākumā nosprausto interesanto un spraigo sižetu. Tā ka grēks būtu neieteikt.

Grāmatas vērtējums: 8/10
Citu grāmatu vērtējumus var atrast grāmatu sadaļā.

P.S.
Žetons izdevniecībai par to, ka neaizmirsa blogerus ne pirms grāmatas izdošanas (iespēja izlasīt ātrāk), ne pie vāka izvēles, ne arī vāka izdaiļošanai. Pie pēdējā gan gribētu redzēt arī vietnes nosaukumu, lai blogerus nepazīstošie saprastu, kas tie par fruktiem.